Deformarea tălpii la adulți: ce trebuie făcut în legătură cu aceasta


Platfusul este unul dintre cele mai frecvente tipuri de deformare a tălpii la vârsta adultă. În cazul acestei patologii, anatomia labei piciorului se modifică, arcurile naturale se aplatizează sau dispar complet. Aceasta reduce funcția de amortizare a tălpilor și poate cauza complicații precum deformarea coloanei vertebrale, modificări ale posturii, dureri de tălpi etc. Vă spunem cum să corectați picioarele plate la adulți.

Profilaxia platfusului la adulți

Pentru a preveni picioarele plate la adulți, urmați următoarele recomandări:

 • un stil de viață activ;
 • activități sportive (înot, mers pe jos);
 • alimentație echilibrată;
 • tratarea la timp a traumatismelor picioarelor;
 • evitarea solicitării excesive a picioarelor.

De asemenea, este necesar să vizitați în mod regulat un medic ortoped. Mai jos, vom vorbi despre alte două componente importante ale picioarelor sănătoase — exercițiile pentru platfus și încălțămintea confortabilă.

Exerciții pentru prevenirea picioarelor plate

Pentru profilaxia deformărilor se pot efectua următoarele exerciții:

 1. Strângere. Ținând degetele pe sol și strângându-le, deplasați partea din față a tălpii înapoi spre călcâi, mențineți poziția timp de 5-10 secunde, relaxați tălpile.
 2. Evantai. În poziția așezată, desfaceți cât mai mult degetele, apoi relaxați-le.
 3. Ridicarea călcâielor. Stați cu fața la perete, sprijinindu-vă cu mâinile pentru echilibru. Ridicați călcâiele de la sol cât mai sus posibil, menținând o presiune uniformă pe partea din față a tălpilor. Reveniți la poziția inițială.

Dar cel mai bun exercițiu rămâne mersul pe o suprafață neuniformă. Pentru aceasta nu trebuie nici măcar să ieșiți din casă sau să vă deplasați în afara orașului — este suficient să folosiți un covoraș ortopedic care imită pietricele, conuri, rădăcini de copac sau spini. Așezați covorașul în locul pe unde treceți cel mai des sau într-un colț special și mergeți pe el desculț. Un set individual de gimnastică terapeutică pentru picioare plate va fi prescris numai de un medic ortoped.

Ce înseamnă încălțămintea ortopedică pentru adulți și cum se alege corect

Încălțămintea ortopedică selectată în mod corespunzător nu va strânge piciorul și nu va produce iritații, este confortabilă și concepută pentru a susține anatomic și corect forma arcurilor. Dar, în primul rând, trebuie să consultați un ortoped. Medicul va stabili dacă există deja semne de picioare plate și va indica încălțămintea cu talpă ortopedică necesară, dacă este suficient doar un model de profilaxie. În orice caz, încălțămintea ortopedică de calitate are următoarele caracteristici:

 • talpă flexibilă și moderat de rigidă;
 • ștaif rigid și alungit;
 • supinator;
 • materiale naturale pentru partea superioară;
 • fixare fiabilă a piciorului;
 • branț anatomic.

Și astfel de încălțăminte nu este atât de greu de găsit. Este suficient să deschideți catalogul online Ortek. Aici găsiți pantofi ortopedici pentru bărbați și femei de la mărci renumite în diferite stiluri la prețuri accesibile.

 1. Piele moale
 2. Spumă
 3. Căptușeală textilă
 4. Branț ortopedic moale
 5. Căptușeală din piele
 6. Perne de aer speciale pentru amortizare
 7. Talpă rezistentă la uzură
 8. Supinator detașabil pentru arcul longitudinal (8.1) și cel transversal (8.2).

Tratamentul picioarelor plate la adulți

Pe lângă purtarea de încălțăminte și branțuri speciale, pentru tratarea bolilor ortopedice ale tălpilor se folosesc următoarele metode:

 • fizioterapie;
 • masaj;
 • kinetoterapie;
 • administrarea de medicamente.

În formele severe de deformări ale piciorului la adulți, se efectuează intervenții chirurgicale.

Conform materialelor: https://ortek.ro/