Debut de vis pentru Damila Măciuca!


• alb-verzii s-au impus la Târgu Mureş (Lircă ’29, Negruţ ’60) şi încep cursa pentru promovarea în Liga I
 

Astăzi, Seria Vest a ligii secunde de fotbal şi-a consumat primul „episod” din retur. Chiar dacă multe echipe au fost profund afectate de probleme financiare, patru dintre ele alegând să se retragă pe parcurs, totuşi au rămas câteva formaţii ce par decise să lupte până în ultima etapă pentru ocuparea uneia dintre cele două poziţii fruntaşe ce asigură promovarea pe prima „scenă” a fotbalului românesc. Între acestea se află şi Damila Măciuca, gruparea vâlceană numărându-se printre „fericitele” cluburi ce au beneficiat, în pauza competiţională, de o importantă „infuzie” cu jucători de mare valoare, dar şi de venirea unui antrenor, Claudiu Niculescu, decis să îşi construiască o carieră în această meserie, cel puţin la fel de strălucitoare precum cea de fotbalist.
 

Soliditatea defensivei şi precizia din atac, puncte forte ale vâlcenilor
 

Ca un paradox, fostul mare atacant dinamovist, actualmente tehnicianul Damilei, a reuşit, în cele trei luni de când se ocupă de pregătirea „verzilor”, să creeze în primul rând o defensivă „beton”, remediind astfel problemele singurului compartiment care a „scârţâit” uneori în turul campionatului, atunci când la cârma grupării din sudul judeţului nostru se afla Erik Lincar. Acest „as” din angrenajul pregătit de Claudiu Niculescu, împreună cu precizia jucătorilor pe faza ofensivă, au făcut astăzi diferenţa, într-o partidă atât de dificilă, precum cea de la Târgu Mureş, în faţa unei formaţii venită din Liga I, care ţinteşte întoarcerea în elită.

După un început echilibrat, în care ambele echipe au făcut apel la prudenţă, nimeni nedorind să rişte ceva, ardelenii au fost cei care au încercat să se apropie mai serios de poarta adversă, apărată de Florin Matache. În replică, „verzii” au răspuns prin câteva incursiuni în careul gazdelor, semnate de Geantă şi Lircă. Aceiaşi doi fotbalişti s-au aflat în prim-plan şi la faza din care s-a marcat primul gol al întâlnirii, în minutul 29. Bogdan Geantă a luat o acţiune pe cont propriu, pe partea stângă, în direcţia de atac a Damilei, a centrat în interiorul suprafeţei de pedeapsă adversă, iar de acolo, Codruţ Lircă a reluat excelent balonul cu capul, acesta poposind în poarta apărată de Balauru, după ce, mai întâi, a lovit stâlpul din stânga goal-keeper-ului. Încă „buimaci” după încasarea golului, elevii lui Daniel Isăilă au încercat să pună mai mult în pericol poarta apărată de Florin Matache, dar fundaşii Damilei s-au dovedit de netrecut, vâlcenii păstrându-şi avantajul minim până la finalul primei reprize.

Scenariul din prima parte s-a repetat şi în actul secund. Deşi jucătorii de la Târgu Mureş au avut o posesie mai bună, controlând uneori cu autoritate centrul terenului, câteva acţiuni „fulger” ale Damilei, dintre care una încheiată cu gol, au zădărnicit toate speranţele gazdelor de a câştiga măcar un punct din primul meci oficial pe 2013. Dacă primul gol al vâlcenilor a fost opera a doi fotbalişti din „vechea gardă”, la cel de-al doilea au conlucrat unul mai „vechi”, Adrian Popa, şi un nou-venit, tânărul vârf Sergiu Negruţ; această situaţie demonstrând încă odată cât de mult a lucrat Claudiu Niculescu la omogenizarea lotului de jucători. Totul s-a petrecut în minutul 60, la o „urcare” în atac a mijlocaşului Adrian Popa, pe flancul drept. Acesta a centrat, pe jos, de la limita careului mare advers, iar Sergiu Negruţ a îndeplinit o simplă formalitate, reluând, din alunecare, balonul în plasa porţii târg-mureşenilor.

Şi după primirea golului doi gazdele au continuat să spere măcar la o remiză, apropiindu-se de mai multe ori periculos de poarta apărată de Matache. Sârbul Punosevac a fost cel care a trecut de două ori pe lângă gol, dar de fiecare dată bara a fost cea care l-a salvat pe goal-keeper-ul vâlcean. Mai întâi, în minutul 79, din lovitură liberă, atacantul gazdelor a luat la ţintă transversala, iar apoi, în minutul 89, în urma unei reluări cu capul, balonul expediat de acelaşi jucător a lovit stâlpul din stânga lui Matache. Partida s-a încheiat, în cele din urmă, cu victoria pe deplin meritată a formaţiei vâlcene, scor 2-0, spre dezamăgirea celor peste 1.000 de spectatori târg-mureşeni, care au plecat de la stadion nemulţumiţi de evoluţia favoriţilor.

Damila Măciuca: Matache – Nwabueze, Deaconescu, Stoica (C), Cucui – Popa, Nasser, Bărbulescu, Geantă – Lircă şi Negruţ. Antrenor: Claudiu Niculescu.

FCM Târgu Mureş: Balauru – Peteleu, Epaminonda, Cucu, Vârtic – Hanca, Precup, Stere (C), Şaim – Cristea, Punosevac.
 

Rezultatele etapei a XVI-a (prima din retur)
 

UTA Arad – Poli Timişoara 1-0

Laso ’52

FC Argeş – Luceafărul Oradea 2-0

Cârstoiu ’25, Popa ’35

FCM Târgu Mureş – Damila Măciuca 0-2

Lircă ’29, Negruţ ’60

FC Maramureş Baia Mare – Unirea Alba Iulia 3-0

Rezultat decis la „masa verde”, oaspeţii s-au retras din campionat

FC Bihor – CS Mioveni

Bud ’51 / Dragalina ’14

CSM Râmnicu Vâlcea, FC Olt Slatina, Corona Braşov au stat

Voinţa Sibiu, FC Timişoara şi Alro Slatina s-au retras din campionat
 

Clasament
 

#  Echipă                       M      V       E       I        Gol.            P

1.Corona Braşov           12      8        3        1        22-11          27

2.ACS Poli Timişoara      13      7        5        1        22-11          26

3.Damila Măciuca         13       6          3          4         18-15           21

4.UTA Arad                  13      5        5        3        15-9            20

5.FCM Tg. Mureş           13      6        2        5        15-13          20

6.FC Argeş Piteşti          13      5        2        6        18-16          17

7.CS Mioveni                13      3        7        3        15-14          16

8.FC Bihor Oradea         13      3        6        4        17-19          15

9.Luceafărul Oradea       13      3        5        5        12-17          14

10.FC Maramureş           13      3        4        6        13-17          13

11.CSM Rm. Vâlcea       12       3         3           6          10-19           12

12.FC Olt Slatina            12      2        5        5        9-12            11

13.Unirea Alba Iulia         0        0        0        0         0-0             0

14.Voinţa Sibiu               0        0        0        0        0-0             0

15. FC Timişoara            0        0        0        0        0-0              0

*primele două poziţii asigură promovarea în Liga I