De Centenar, satele românești se reunesc în Maramureș Costeștiul ajunge până la Săpânța!


• tradițiile muntenilor de sub Arnota, duse până „lângă cuiul hărții”

Anul aniversar al Centenarului Marii Uniri îmbracă România în straie de sărbătoare. Raportarea la acel moment impune valorificarea numeroaselor simboluri naționale implicate în reuşita din 1918, prin evocarea lor în plan material şi spiritual, precum şi consolidarea, valorificarea şi promovarea patrimoniului cultural existent.
În acest context, Ministerul Culturii și Identității Naționale a decis să susțină financiar proiectele dedicate celebrării acestui eveniment istoric, care are o importanță deosebită pentru România de azi. Unul dintre proiectele județului Maramureș se desfășoară în această perioadă, sub denumirea „Satele Unite ale României”. Acesta își propune să valorifice identitatea culturală a Maramureșului și resursele sale materiale și spirituale, printr-o serie de acțiuni de promovare a culturii și tradițiilor unice și specifice ale satului românesc. Prin intermediul acestor acțiuni, Consiliul Județean Maramureș își propune să promoveze județul Maramureș ca și destinație turistică consacrată prin valorile și resursele sale.
Edilul Toma Peștereanu explică: „Proiectul «Satele Unite ale României» face o chemare către oamenii activi cultural, comunități, sate, grupuri de sate învecinate reprezentând toate țările etnografice ale României, inclusiv românii de pretutindeni, să fie gazde pentru o petrecere Centenară. Aceste activități se vor reflecta în acțiunea principală, «Reuniunea Satelor», care se va desfășura în perioada 18 – 19 august, în localitatea Săpânța, unde sute de participanți din toate colțurile țării vor avea ocazia să-și promoveze tradițiile specifice. Până la momentul actual, s-au înscris aproximativ 500 de participanți din județe precum Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Brăila, București, Constanța, Dolj, Galați și Giurgiu, dar și din județele Mureș, Neamț, Sibiu, Suceava, Vaslui și Vâlcea, inclusiv Republica Moldova. De asemenea, și-au exprimat dorința de a participa la acest eveniment de amploare și alte comunități care doresc să se reunească în spiritul tradiției și culturii românești, urmând a se înscrie cu un micro-eveniment Centenar pe pagina web a proiectului.”
Iată că, după ce au sărit de hotar, în Ucraina, la Ostrița, membrii ansamblurilor folclorice de dans ai Costeștiului vor semna condica și la Săpânța în efortul lor lăudabil de a păstra și promova tradițiile locale.