„Datoriile ne vor îngropa!”


Vladoiu-Aurel• afirmă parlamentarul social-democrat Aurel Vlădoiu, care mai spune că doar prin creștere economică reală se pot majora încasările la buget

Peste 80% dintre români sunt nemulţumiţi de calitatea vieţii, aceasta fiind cea mai ridicată pondere înregistrată în 34 de state din Europa şi Asia Centrală incluse într-un sondaj realizat de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. La prima ediţie a sondajului, derulată la sfârşitul anului 2006, ponderea românilor nemulţumiţi se situa sub 70%. „Nu este nevoie de sondaje pentru a afla că românii sunt nemulţumiţi de nivelul de trai şi de actuala putere. Totuşi, astfel de cercetări sociologice aduc în atenţie realitatea românească aşa cum este ea, iar acest lucru ar trebui să oblige guvernul să se întoarcă cu faţa spre problemele şi preocupările reale ale populaţiei. În ultimul timp, Traian Băsescu şi PDL au aruncat pe piaţă tot felul de fumigene şi de teme false, ignorând complet populaţia. România se află în continuare în criză, iar românii se confruntă cu preţurile în urcare, cu veniturile tot mai mici, cu lipsa locurilor de muncă, cu scăderea nivelului de trai. Aproape două treimi dintre gospodăriile din ţara noastră au fost afectate de criza economică, unul dintre cele mai mari procentaje dintre statele incluse în sondaj. Criza a avut un impact puternic asupra a peste 70% din populaţia de vârstă mijlocie (40-59 ani) şi a peste două treimi din categoria cu venituri scăzute”, a comentat deputatul Aurel Vlădoiu.

Conform datelor centralizate de BERD, românii nu consideră că-n ţară există caracteristici democratice certe. Astfel, doar 27% din respondenţi cred că în România există alegeri libere şi corecte şi numai 23% că există lege şi ordine. „Mai puţin de o cincime gândesc că sistemul juridic apără indivizii în faţa abuzurilor statului. Aceste procentaje sunt cu 40 de puncte sau mai mult sub media ţărilor din vestul Europei incluse în sondaj. Aşa arată România în urma guvernării Băsescu/PDL… Actuala putere duce o politică anti-stat şi anti-români! Instituţiile statului sunt intenţionat falimentate pentru ca oamenii să nu mai aibă încredere în ele şi pentru ca, ulterior, PDL să le privatizeze”, a mai declarat Vlădoiu.

„Ţara noastră are mari probleme cu datoria publică”

Problema României este capacitatea de a plăti datoriile la instituţiile financiare externe pe termen scurt. „Ţara noastră are mari probleme cu datoria publică; doar în acest an și doar pentru împrumuturile luate de pe piața, România va plăti dobânzi de peste 2 miliarde de euro. Se vorbește foarte mult despre împrumuturile de la FMI și CE, dar nimic despre faptul că România se împrumută fără oprire de la bănci. Și asta, în condițiile în care ne-am luat angajamentul de reducere drastică a deficitului bugetar. Situația externă generează o scumpire a creditelor angajate de Guvern. Împrumuturile României sunt pe termen scurt, deci presiunea asupra bugetului este imensă. Aceste datorii ne vor îngropa dacă nu se iau măsuri pentru stimularea unei creșteri economice reale. Doar prin creștere economică reală se pot majora încasările la buget, pentru a ne putea acoperi cheltuielile.  De aceea, trebuie să încetăm tăierile și să dăm drumul la măsuri de creștere economică și creare de locuri de muncă. Pericolul grecesc nu este atât de departe de România, precum am putea să credem.  Acestea sunt problemele reale ale României și doar despre acestea ar trebui să vorbim”, a conchis deputatul PSD.