DANIELA OTEȘANU îi solicită ministrului Ligia Deca să explice motivele pentru care elevii din clasele 0-4 nu pot primi burse de excelență olimpică și burse de merit


În data de 3 octombrie 2023, Daniela Oteșanu, deputat de Vâlcea, a transmis o interpelare către ministrul Educației, Ligia Deca, prin care solicită explicații cu privire la cauzele pentru care elevii din clasele primare nu pot primi burse de excelență olimpică și burse de merit. Interpelarea vine în contextul în care, conform informațiilor oferite de către reprezentanții Ministerului Educației, elevii de la nivelul primar pot beneficia doar de burse sociale.
În rândurile de mai jos vă prezentăm integral interpelarea pe care Daniela Oteșanu a adresat-o ministrului Ligia Deca.
„Stimată doamnă ministru, vă rog să-mi comunicați care sunt motivele pentru care Ministerul Educației susține ca elevii de la nivelul primar pot beneficia doar de burse sociale, excluzând astfel posibilitatea lor de a primi burse de excelență olimpică sau burse de merit. Apreciez că este importantă asigurarea nediscriminatorie și echitabilă prin burse de merit și de excelență și pentru elevii din învățământul primar, aceștia fiind excluși de la acordarea acestor beneficii prin metodologia de aplicare a Legii nr. 198/2023. În opinia mea, prin acordarea de burse de performanță și la învățământul primar, utilizându-se aceeași bază de acordare pentru situații comparabile, elevi, indiferent de ciclul de învățământ, se menține în condiții de legalitate și echitate, acordarea nediscriminatorie a burselor și se revine la situația dinainte de aprobarea Metodologiei-cadru de acordare a burselor pentru elevii din învățământul preuniversitar de stat. Aveți în vedere menținerea burselor de performanță și a celor de studiu, în continuare, în școli? Vă mulțumesc! Solicit răspuns în scris”, se arată în interpelarea formulată și transmisă de către reprezentanta județului nostru în Camera Deputaților.
Termenul până la care Ligia Deca este obligată, conform legii, să ofere un răspuns scris este 25 octombrie 2023.