Dacă nu promovează vara aceasta în Liga I, CS Municipal va avea un sezon „de foc” în viitoarea ediţie a ligii secunde


• din cele 14 echipe care vor activa în Seria Vest, ultimele opt vor retrograda în Liga a III-a, iar campioana va promova în Liga I

• sistemul play-off va dispărea

Duminică, la Hărman, în judeţul Braşov, s-a întrunit Adunarea Generală Extraordinară a LPF2. La finalul mai multor ore de dezbateri aprinse, membrii acestui for au concluzionat pe marginea celui mai fierbinte subiect din liga secundă româ­nească. Pentru că sezonul 2014/2015 stă să înceapă, iar regulamentul după care acesta se va disputa nu este încă stabilit, oficialii LPF2 vor să analizeze toate aspectele şi să le transpună cât mai clar pentru a nu mai crea diferite conflicte între echipe. Astfel, la propunerea mai multor antrenori şi preşedinţi de cluburi, Adunarea Generală a LPF2 a decis anularea sistemului cu play-off şi play-out. Acesta a fost unul destul de contro­versat, care a dus la scăderea inte­re­sului venit din partea spectatorilor pentru ultima parte a întrecerii fotbalistice. Însă, dacă în privinţa abolirii sistemului la care fa­cem referire lucrurile au fost destul de sim­ple, cei prezenţi fiind aproape în unanimitate de acord, nu la fel au decurs dezbaterile în ceea ce priveşte numărul echipelor care vor activa în sezonul 2015/2016 al Ligii a II-a. Pentru că au fost propuse mai multe sisteme, evident că au existat şi mulţi nemulţumiţi după momentul votului. Deşi nu este încă „bătută-n cuie”, hotărârea LPF2 având nevoie şi de avizul FR Fotbal, schimbarea propusă se anunţă una care va schimba radical modul de desfăşurare a întrecerii.

Astfel, începând cu sezonul 2015/2016, cele două serii actuale vor fi comasate. Nu vor putea fi păstrate cele 28 de locuri (cât sunt în prezent), trecându-se la un model cu 22 de echipe. Ceea ce înseamnă că, la finalul sezonului 2014/2015, din fiecare serie a Ligii a II-a vor retrograda câte opt (!!!) echipe şi nu doar patru cum se stabilise anterior. În plus, numai campioana va obţine dreptul de a promova în Liga I şi nu primele două clasate, aşa cum se întâmpla până acum. Rămâne de văzut dacă această deci­zie va primi avizul FRF, ea fiind una care, repe­tăm, a nemulţumit mulţi oficiali ai clubu­rilor din Liga a II-a. Însă, dacă va deveni realitate, pentru CS Municipal Râmnicu Vâlcea se anunţă vremuri grele. În eventua­litatea în care gruparea din Parcul Zăvoi nu va obţine dreptul de promovare în Liga I în ur­ma verdictului pe care Comisia de Disciplină a FRF trebuie să îl ofere miercuri, şansele ca CSM să promoveze la finalul sezonului următor vor fi reduse. Pentru a îndeplini visul de decenii al împătimiţilor fotbalului vâlcean, echipa noastră trebuie să termine viitoarea ediţie a ligii secunde pe primul loc, aceasta fiind singura „portiţă” spre Liga I. Misiune ce se anunţă foarte dificilă, având în vedere că în componenţa Seriei Vest se va afla Poli Timişoara, echipă cu un buget mult mai solid decât al CS Municipal, care, în mod cert, va avea drept obiectiv promovarea în Liga I.

Sintetizând, despre viitoarea ediţie a Ligii a II-a ştim că va avea două serii, fiecare cu câte 14 echipe. La finalul sezonului 2014/2015, campioanele celor două serii vor promova în Liga I, iar ultimele opt clasate ale fiecăreia vor retrograda în Liga a III-a. Din sezonul 2015/2016, Liga I se va desfăşura după un format cu 14 echipe, iar Liga a II-a după unul cu 22 de echipe, într-o singură serie.