Coroana acvilei de aur revine pe stema țării


• vezi aici care este data limită până la care autoritățile locale sunt obligate să înlocuiască stemele și sigiliile existente cu cele prevăzute de lege
Ieri, în Camera Deputaților s-a adoptat un proiect de lege istoric pentru România. În unanimitate, reprezentanții noștri în acest for au fost de acord cu modificarea stemei țării și readucerea coroanei acvilei de aur pe aceasta. Proiectul de lege la care facem referire fusese adoptat de Senat în data de 15 februarie, iar deputații, ca for decizional, și-au dat ok-ul pentru modificarea stemei.
Așa cum se cunoaște, acvila de aur de pe stema României a dispărut la mijlocul secolului trecut, atunci când, sub sistemul comunist, au fost schimbate multe dintre simbolurile adoptate în timpul regalității. Deși au fost mereu discuții referitoare la acest aspect, încă din anul 1990, coroana acvilei de aur nu a mai revenit pe însemnele României. Tocmai de aceea spunem că decizia parlamentarilor români din 8 iunie este una istorică.

Aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire va găsi
țara „împodobită” cu noile însemne

Data limită până la care autoritățile locale sunt obligate să înlocuiască actualele însemne cu cele prevăzute de noua lege este 31 decembrie 2018. Asta înseamnă că, pe 1 decembrie 2018, când românii vor marca aniversarea unui secol de la Marea Unire, instituțiile publice din țară vor arbora în masă noile însemne. În plus, bancnotele și monedele care vor fi emise din 2016 vor fi marcate cu noua stemă.

Cum prezintă Camera Deputaților modificarea mult așteptată?

Prin intermediul unui comunicat de presă transmis de reprezentanții Camerei Deputaților se face cunoscută cea mai importantă modificare a stemei României. Iată cum sună acest fragment din proiectul depus pentru modificarea legii nr. 102/1992, privind stema și sigiliul statului: „Scutul mare, pe albastru, are o acvilă de aur cu capul înclinat spre dreapta, încoronată, cu ciocul şi ghearele roşii, cu aripile deschide, ţinând în cioc o cruce ortodoxă de aur, în gheara dreaptă o sabie, iar în gheara stângă un buzdugan”.