CONSULUL ROMÂNIEI LA BILBAO, martor la calificarea SCM Râmnicu Vâlcea în grupele European League


Sâmbătă după-amiaza, Sport Club Municipal a disputat ultimul meci oficial din anul 2021. Echipa Primăriei Râmnicu Vâlcea a evoluat în Spania, pe terenul formației Bera Bera, în manșa secundă a turului al treilea din European League (a doua competiție ca valoare a handbalului feminin european intercluburi).
După victoria la șase goluri din meciul tur, din Sala „Traian”, scor 34-28, părea că SCM Râmnicu Vâlcea va avea o misiune ușoară în ceea ce privește depășirea obstacolului numit Bera Bera și calificarea în grupele acestei competiții. Dacă privim rezultatul cu care s-a încheiat partida din Spania, de la San Sebastian, putem spune că, într-adevăr, misiunea elevelor antrenorului Bent Dahl nu a fost una tocmai dificilă. Însă, dacă vedem felul în care s-au desfășurat «ostilitățile» din teren în prima repriză a meciului de sâmbătă și în primele zece minute ale reprizei secunde, ne dăm seama că victoria Vâlcii și calificarea în faza grupelor nu au venit tocmai în mod facil.
Este adevărat că gruparea spaniolă nu este una care să rupă «gura târgului» în handbalul feminin european, însă trebuie remarcat totuși că, inclusiv la nivel de cluburi din campionatul intern, Spania a mai avansat, chiar dacă nu a ajuns la nivelul în care se afla această întrecere atunci când găzduia o forță precum Itxako Navarra.
Revenind la meciul de sâmbătă după-amiaza, acesta a început destul de asemănător cu cel care, cu o săptămână în urmă, avusese loc în Sala Sporturilor „Traian”. Handbalistele din Spania au intrat pe teren foarte motivate și au reușit, încă din primele minute, să se desprindă la o diferență de trei-patru goluri. Vâlcea a avut inițial forța de a reveni parțial și aproape a restabili egalitatea, însă a cedat din nou inițiativa. Bera Bera a ajuns să conducă chiar și la cinci goluri diferență, un scor de acest gen fiind consemnat în minutul 29, atunci când echipa din San Sebastian conducea cu 14-9. Vâlcea a reușit să marcheze pe finalul primei reprize, gazdele intrând la „cabine” cu un avantaj de patru goluri, scor 14-10.

Descătușarea a venit în ultimul sfert de oră

Se părea că urmează o repriză secundă foarte dificilă, în care Bera Bera este capabilă să «remonteze» diferența de șase goluri la care pierduse în partida tur și, implicit, să atace calificarea în grupele European League. Iar după aspectul primelor zece minute ale reprizei secunde, temerile oficialilor echipei râmnicene păreau îndreptățite. Chiar dacă mai slăbise ritmul, Bera Bera reușea să păstreze diferența de patru goluri pe care o avea din prima repriză. Însă, și în acest meci, trupa din Spania a arătat că nu are «benzină» pentru un meci de 60 de minute și că „motoarele” i se cam opresc după minutul 40. Vâlcea a profitat de erorile gazdelor, comise atât în defensivă, cât și în ofensivă.
În preajma minutului 50, SCM se apropiase la două goluri diferență și devenise destul de clar că nu mai poate pierde calificarea în faza grupelor. Pentru Bera Bera miza ultimelor zece minute devenise aceea de a nu pierde și meciul retur. Planurile sportivelor din Spania nu au ieșit nici de această dată, ele «pedalând» în gol pe un final de meci în care multinaționala lui Bent Dahl a arătat mai proaspătă, dar și mai inspirată. Bera Bera s-a aflat în avantaj până în minutul 54 (scor 25-24). În minutul 55, Vâlcea a egalat, iar apoi, prin două goluri marcate de Elena Dache, a reușit să treacă în avantaj (scor 28-27, minutul 58). Gazdele s-au înecat de tot la finalul jocului (nu vă spunem precum cine că apoi ne acuzați de discriminare). Au mai avut șanse de a marca, însă nu au mai punctat. Tot vâlcencele au fost cele care înscris și ultimul gol al întâlnirii, în ultimele zeci de secunde, prin Daria Bucur.
Partida s-a încheiat cu victoria echipei Primăriei Râmnicu Vâlcea, scor 29-27. În urma acestui succes de la San Sebastian, Sport Club Municipal s-a impus, la general (adică după ambele manșe), cu scorul de 63-55.

Urmează meciuri și mai dificile în grupele European League

După dublul succes cu Bera Bera, echipa Primăriei Râmnicu Vâlcea s-a calificat în faza grupelor European League. În această fază a competiției secunde ca valoare din handbalul feminin european se vor afla 16 formații, repartizate în patru grupe. Fiecare echipă va susține șase meciuri, pe teren propriu și în deplasare, contra fiecăreia dintre cele trei adversare pe care le va avea în grupa din care face parte. Meciurile din această fază a European League sunt programate în lunile ianuarie și februarie ale anului 2022. Așadar, pentru SCM Râmnicu Vâlcea urmează meciuri și mai dificile, contra unor echipe cel mai probabil mai puternice decât Bera Bera. În funcție de punctele acumulate în cele șase meciuri pe care le va disputa oricare echipă, primele două clasate din fiecare grupă se vor califica în faza sferturilor de finală.

Consulul României la Bilbao și peste o sută de suporteri români le-au susținut din tribune pe elevele lui Bent Dahl

Dacă în România, în ultimele jocuri, nu au mai evoluat cu public în tribune din cauza restricțiilor impuse de pandemia de Coronavirus, vâlcencele au avut parte în Spania de susținerea publicului. Peste o sută de spectatori le-au încurajat pe elevele antrenorului Bent Dahl, iar acestea, deși le-au dat emoții vreo 40 de minute, nu i-au dezamăgit. La jocul din Spania a asistat și Marian Popescu, Consulul General al României la Bilbao.
„Ne bucurăm să vă anunțăm că am fost susținuți de la fața locului de Consulul General al României la Bilbao, domnul Marian Popescu, alături de colegii dânsului din cadrul consulatului, dar și de alți aproximativ 100 de români din Spania, prezenți în tribune. Dedicăm această victorie suporterilor noștri, sponsorilor echipei, dar în special tuturor vâlcenilor care sunt alături de noi, atât la bine cât și la greu. Prin acest rezultat obținut în fața campioanei Spaniei, în lunile ianuarie și februarie ale anului 2022, vom disputa alte șase jocuri în faza grupelor EHF European League”, au scris, pe Facebook, imediat după jocul din Spania, oficialii de la Sport Club Municipal Râmnicu Vâlcea.
Sursă foto: Facebook SCM Râmnicu Vâlcea