Computerul îți poate incendia locuința


Deşi trăim în era vitezei şi a informaţiei, cu acces la internet la viteze ce acum câţiva ani păreau imposibile şi parcă scoase din filmele Sci-Fi, nu multă lume ştie că din cauza computerului te poţi trezi cu un incendiu în toată regulă care te poate lasă fără locuinţa.
Cum este posibil acest lucru?
Pentru a putea funcţiona în mod normal, computerul are înăuntrul său minim 2 ventilatoare. Acestea asigură răcirea componentelor dar, totodată, atrag şi strâng înăuntrul carcasei şi praful din mediul înconjurător. Cu timpul, din cauza prafului pot apărea diverse probleme, de la cedarea componentelor, prin încălzirea lor excesivă și pornirea unui incendiu.
Cel mai des, acesta începe de la o componentă numită „sursă de alimentare”, acea parte a PC-ului care furnizează curentul electric. În cazul în care ventilatorul acesteia încetează să funcţioneze din cauza depunerii de praf, părţile componente ale sursei de alimentare se încing atât de tare încât iau foc, putând aprinde materialele din jurul lor, precum perdea, hârtii, biroul sau masa de lucru.
Ce putem face pentru a preveni incendiul?
Putem curăța interiorul computerului periodic, în funcţie de mediul în care stă. Curăţarea se poate realiza prin îndepărtarea capacelor laterale ale unităţii centrale şi „măturarea” componentelor cu o perie moale, suflarea prafului de pe ele cu un compresor sau aspirarea prafului fie cu un aspirator normal fie cu unul mic, special creat pentru asemenea operaţiuni.
Pe timpul verii, când temperaturile ating valori mai ridicate, pe lângă curăţare este indicat să „ajutăm” puţin la răcirea componentelor prin montarea unui ventilator de cameră sau a unor ventilatoare interne suplimentare.