Cod portocaliu de incompetenţă


Vladoiu-Aurel• declaraţie politică

Zilele trecute, cele mai importante drumuri naţionale din Oltenia, Munte­nia şi Moldova au fost blocate de nămeţi, într-o situație similară aflându-se și drumurile judeţene. Este clar că blocajele – care au reapărut şi-n aceste zile – sunt cauzate de lipsa de profesionalism şi de proasta gestio­nare a situaţiei de către Guvern şi autorităţile centrale. Încă de la jumă­tatea lunii ianuarie,  autorităţile au primit avertizări meteo de cod galben si cod portocaliu. În aceste condiții, Comandamentul de iarnă ar fi trebuit să ia măsuri să prevină inclusiv blo­carea drumurilor europene care traversează România de la sud la nord şi de la est la vest. Măsurile care se impuneau pentru a preîntâmpina blocarea drumurilor erau cele legate de amplasarea de parazăpezi în zonele predispuse apariţiei fenome­nului de viscol şi de patrularea cu utilaje de deszăpezire. Aceste lucruri nu s-au întâmplat, iar pentru salvarea oamenilor blocaţi în maşini si in case, ar fi trebuit să se acţioneze cu auto­freze – singurele utilaje care pot dis­loca troienele de zăpadă de pe caro­sabil. Nimeni nu a putut vedea autofrezele acţionând. Toate aceste acţiuni puteau fi gestionate de minis­trul transporturilor, în colaborare cu autorităţile judeţene şi locale, iar acolo unde situaţia o impunea, pentru sal­varea de vieţi, trebuia solicitat sprijinul MAI şi al MApN.

Facem apel la „autorităţile porto­calii” să lase deoparte politica şi să se ocupe de funcţionarea instituţiilor sta­tului, în aceste momente grele. Preo­cuparea primordială a primului minis­tru și a miniștrilor PDL trebuie să fie funcționarea instituțiilor abilitate să rezolve aceste probleme grave cu care se confruntă populația din zonele afectate de căderea masivă a zăpezii. Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale ar trebui să-şi scoată şi birocraţii în teren, nu să-i lase să încheie contracte de desză­pezire a căror valoare este şi de patru ori mai mare decât contractele similare din ţările nordice.

Cum putem să exemplificăm mai bine incompetenţa autorităţilor decât prin faptul că mulţi oameni au murit din cauza gerului, rămânând blocaţi în maşini şi locuinţe zeci de ore? Nu ştie premierul că la 112 s-au înregistrat peste 100.000 de apeluri, din care câteva mii au fost repetate, ale unor oameni care nu mai suportau frigul în maşini şi în locuinţe?
Aurel Vlădoiu, deputat PSD de Vâlcea