Cine sunt cei mari 6 din Premier League?


Premier League este o competiție profesionistă de fotbal pentru cluburile din Anglia, competitie care începe în august și se termină în mai.

Dacă ești pasionat de fotbal și plasezi adesea pariuri Premier League, cu siguranță cunoști multe echipe din această organizație de fotbal engleză. Indiferent dacă urmărești Premier League sau nu ești foarte familiarizat cu fotbalul din insulele Angliei, iată câteva informații interesante despre cele mai importante șase echipe:

Manchester United

Prescurtat Man Utd și cunoscut și ca Diavolii Roșii, acest club a fost fondat în 1878 cu numele de Newton Heath LYR Football Club și a trecut la denumirea actuală în 1902. Din 1910 s-a mutat pe stadionul unde se antrenează și azi, Old Trafford. Manchester United a câștigat un record de 20 de titluri de ligă, 12 Cupe FA, cinci Cupe ale Ligii și Cupa Mondială a Cluburilor FIFA odată, printre multe altele.

Liverpool

Liverpool a fost fondat în 1892 și joacă la Anfield încă din prima zi. În competiții internaționale, clubul a câștigat șase Cupe Europene, trei Cupe UEFA, patru Supercupe UEFA – toate recorduri ale Angliei – și o Cupă Mondială a Cluburilor FIFA. Sub conducerea lui Shankly, în 1964, echipa a trecut de la tricouri roșii și pantaloni scurți albi la echipament complet roșu pentru meciurile disputate acasă.

Arsenal

Aflat în Islington, Londra, Arsenal este al treilea cel mai de succes club de fotbal englezesc. Clubul a câștigat 13 titluri de ligă, un record de 14 Cupe FA, două Cupe ale Ligii, 16 scuturi comunitare FA, o Cupă a Cupelor Europei și o Cupă a Târgurilor între Orașe. De unde numele de Arsenal? În 1886, muncitorii în muniții de la Arsenalul Regal din Woolwich au fondat clubul sub numele Dial Square.

Chelsea

Cu sediul în Fulham, în partea de vest a Londrei, acest club de fotbal a fost fondat în 1905 și joacă meciurile de acasă pe Stamford Bridge. Clubul a câștigat Cupa FA pentru prima dată în 1970, Cupa Cupelor în 1971 și a devenit al treilea club englez care a câștigat Cupa Mondială a Cluburilor în 2022.

Manchester City

Manchester City a fost înființat în 1880 ca St. Mark’s (West Gorton) și poartă numele actual din 1894. Din 2003, echipa Manchester City se antrenează pe Etihad Stadium din Manchesterul de est. Este al cincilea cel mai de succes club de fotbal englezesc al tuturor timpurilor și a câștigat opt titluri de ligă, șase Cupe FA, opt Cupe ale Ligii, șase scuturi comunitare FA și o Cupă a Cupelor Europene.

Tottenham

Cu numele complet de Tottenham Hotspur, acest club bazat în Tottenham, Londra, joacă din 2019 pe un stadion nou cu o capacitate de 62850 de locuri, botezat chiar după numele echipei. Emblema lui Tottenham este un cocoș care stă pe o minge de fotbal, cu deviza în limba latină „Audere est Facere” („a îndrăzni înseamnă a face”). Clubul a purtat în mod tradițional tricouri albe și pantaloni scurți bleumarin ca echipament de acasă încă din sezonul 1898–99. Tottenham au fost câștigătorii inaugurali ai Cupei UEFA în 1972, devenind primul club britanic care a câștigat două trofee europene importante. Tot ei au adjudecat cel puțin un trofeu major în perioada 1950-2000, o realizare egalată doar de Manchester United.