Cîlea a salvat Spitalul Judeţean pentru următoarele patru luni


Cilea_fericitDin cauza faptului că resursele financiare repartizate de CAS Vâlcea nu pot acoperi necesarul de resurse aferent activităţii Spi­ta­­lului Judeţean de Urgenţă, Consiliul Judeţean a fost singura instituţie judeţeană din ţară care nu a semnat contract cu Casa de Sănătate.

Această decizie s-a luat ca urmarea a faptului că CNS (Casa Naţională de Asigurări) a oferit spitalului doar 54 de miliarde lei vechi, bani aferenţi lunilor  mai, iunie, iulie, atât pentru bolnavii acuţi, cât şi pentru cei cronici. Banii insuficienţi pentru a acoperi cheltuielile, în altă ordine de idei. Propunerea a fost respinsă de Consiliul Judeţean Vâlcea, din cauza problemelor existente între Spital şi CAS. Acestea fac referire la faptul că la data de 30 aprilie 2013, CAS Vâlcea înregistra o datorie la Spitalul Judeţean în cuantum de 19 miliarde lei vechi. Datorie conformă cu prevederile contractului încheiat. Astfel că riscul neplăţii ar fi putut duce la transformarea acestora în arierate. Situaţie care s-a evitat. Însă, dacă lucrurile nu decurgeau conform noii înţelegeri, la data de 31 mai 2013, suma de 17 miliarde lei vechi ar fi devenit arierat, la fel s-ar fi întâmplat şi la data de 30 iunie, cu cei 27 de miliarde lei vechi. Legea spune că neplata acestor arierate în procent de 85%, duce la blocarea tuturor conturilor şi la suspendarea întregii activităţi a Spitalului Judeţean.

În urma unui calcul făcut de către preşedintele CJ, Ion Cîlea, 65 de miliarde, cât s-au obţinut în urma negocierilor  pentru  lunile mai, iunie, iulie şi august, sunt suficiente pentru a ţine situaţia sub control. Astfel că această suma s-a alocat pentru cele patru luni, iar preşedintele judeţului a declarat că spitalul este savat în următoarele luni. Partea cea mai bună vine ca urmare a  faptul că s-a mărit suma pentru cheltuieli cu 12 miliarde lei vechi pe lună.

Mai mult, se aşteaptă şi decontarea sumei restante de 19 miliarde din partea CAS Vâlcea, care reprezintă datorie înregistrată până în data de 30 aprilie, plata urmând să se facă în câteva zile.