Centenar la Şcoala „Dumitru Bădescu” din Olăneşti


scoala_dumitru_badescuŞcoala cu clasele I – VIII „Dumitru Bădescu” din Olăneşti – sat împlineşte astăzi 100 de ani de existenţă. Deschiderea anului şcolar 2012 – 2013 va fi marcată de aniversarea a 100 de ani de activitate în slujba educaţiei, spiritualităţii şi culturii româneşti. „Evenimentul festiv are loc astăzi, la ora 11.00, la sediul unităţii şcolare din Olăneşti – sat. Invit pe toţi cei care au învăţat în această şcoală, locuitori ai oraşului Băile Olăneşti sau autorităţi judeţene să marcăm împreună centenarul acestei unităţi de învăţământ”, declară primarul Sorin Vasilache.

Făcând o scurtă incursiune în învăţământul din Băile Olăneşti, trebuie spus că prima şcoală din Olăneşti – sat a funcţionat în 1697, în limba slavonă, iar din 1838 în limba română. În anul 1912 a intrat în folosinţă actualul local al şcolii, cu patru săli de clasă, sală pentru bibliotecă, cancelarie şi cameră pentru material didactic. Trebuie spus că terenul pe care-l poseda localitatea în vatra satului era necorespunzător pentru noul local, iar rezolvarea a fost găsită prin obţinerea unei donaţii de la boierul Dumitru Gh. Bădescu, proprietar al unor mari întinderi de teren în această zonă. Realizarea noului local al şcolii a costat la vremea respectivă, 36.000 lei, din Dumitru Gh. Bădescu a contribuit cu 24.000 lei.

Pentru a onora eforturile depuse pentru sprijinirea învăţământului din Băile Olăneşti, la 1 septembrie 2006, Şcoala cu clasele I – VIII din Olăneşti – sat a primit denu­mi­rea Şcoala cu clasele I – VIII „Dumitru Bădescu”. Deşi a fost construită în 1912, unitatea şcolară arată ca o clădire modernă, fiind reabilitată de mai multe ori de-a lungul anilor.

Nume importante la „panoul de onoare”

Pe băncile şcolii din Olăneşti – sat au studiat sute de copii din localitate şi din comunele învecinate, iar numele unora dintre aceştia trebuie amintite ca-ntr-un „panou de onoare”: Alexandru Pârvulescu – preot în Bucureşti, Gheorghe Olănescu – profesor doctor docent în chirurgie, Gheorghe Stroescu – profesor emerit, Dumitru Bădoi – preot în Olăneşti, Elisabeta Bobaru – învăţător în Olăneşti–sat, Nicolae Constantinescu – inginer chimist, Elena Bojan – învăţător Olăneşti, Maria Jacotă – profesor Olăneşti-sat, Floriana Marin-Vlădu­lescu – avocat, George Pomeneşte – preot Olăneşti-sat, Luminiţa Bănică – medic cardiolog, Nicolae Mircea Bîcu – preot Băile Olăneşti; Gabriel Berbece – directorul Şcolii nr. 2 din Râmnic. Chiar primarul actual al oraşului – staţiune, Sorin Vasilache, a studiat în şcoala ce-şi aniversează astăzi centenarul. „Fiind unul dintre cei care s-au educat la această unitate şcolară, aş fi bucuros şi onorat ca astăzi să fie prezenţi la aniversarea centenarului cât mai mulţi dintre foştii elevi. Este o mândrie pentru noi toţi să avem Şcoala cu clasele I – VIII «Dumitru Bădescu» în istoria localităţii”, a declarat primarul Vasilache.