CĂLIMĂNEȘTIUL ÎN SĂRBĂTOARE! 635 ani de atestare documentară


Așa cum tradiția ultimilor (deja mulți) ani o impune, data de atestare documentară a Călimăneștiului este marcată în mod festiv de către autoritățile locale, fiind gândită și ca o ocazie de promovare suplimentară a frumoasei stațiuni de pe Valea Oltului, mai ales că sezonul estival se apropie cu pași repezi.
Anul acesta, pe 20 și 21 mai (sâmbătă și duminică), Primăria Orașului Călimănești și Consiliul Local din stațiune organizează o nouă ediție a zilelor orașului. Vor fi două zile de weekend, în care se anunță mare aflux de public, mai ales că în duminica aceea creștinii ortodocși îi sărbătoresc pe Sfinții Împărați Constantin și Elena.
Aniversarea festivă a celor 635 de ani de atestare documentară a localității (într-un hrisov emis de domnitorul Mircea cel Bătrân) va debuta sâmbătă dimineața, la ora 09.00, atunci când va fi inaugurat noul sediu al Centrului Multifuncțional din stațiune. Ulterior, la sediul primăriei, consilierii locali se vor întruni în ședință festivă; după alocuțiunile specifice momentului urmând să fie acordat titlul de cetățean de onoare al orașului pentru doctorul Constantin Dumitrescu. Tot aici va fi prezentat și programul intitulat „Creștem cu energie oltenească”, implementat în orașul Călimănești cu sprijinul ADR Sud-Vest Oltenia, cu fonduri europene (despre acest proiect puteți găsi informații pe site-ul nostru).
Cu începere de la ora 11.00, la Mănăstirea Cozia, cuplurile de călimăneșteni care aniversează anul acesta Nunta de Aur (au împlinit 50 de ani de la oficierea căsătoriei civile) vor fi premiate cu diplome, flori, dar și bani de către administrația condusă de către edilul Florinel Constantinescu.
Tot sâmbătă, cu începere de la ora 13.30, cunoscuta artistă a orașului Fenia Driva (care este și cetățean de onoare al stațiunii) va lansa volumul de carte intitulat „635 – Călimănești”.
Manifestările de sâmbătă se vor încheia în Parcul Central al orașului, acolo unde, cu începere de la ora 18.30, este programat un concert de muzică pop ce va fi susținut de SPAM. Pe scena Teatrului de Vară „Florin Zamfirescu” vor urca, apoi, alți artiști cunoscuți la nivel național, cum ar fi Bosquito și Aurel Tămaș.

Programul zilei de duminică

Pe 21 mai 2023, în zi de mare sărbătoare creștinească, programul acțiunilor va fi ceva mai «aerisit», localnicii și turiștii ortodocși având posibilitatea ca, în primele ore ale zilei, să meargă la mănăstirile din zonă pentru rugăciune.
De la ora 18.30, pe scena Teatrului de Vară „Florin Zamfirescu” este programat primul eveniment al zilei, un concert folk al trupei „Nu face nimic”. Ulterior, la lăsarea serii, pe aceeași scenă vor urca alte trupe de muzică pop-rock cunoscute la nivel național, fiind vorba despre Proconsul și Antract.
Suita manifestărilor se va încheia duminică, după venirea serii. La ora 22.00 este programat focul de artificii, care va marca finalul sărbătorilor din acest an.