Ca-n secolul trecut:
98 DE ȘCOLI DIN VÂLCEA nu dispun de sisteme de supraveghere video!


Potrivit inspectorului școlar general adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Vâlcea, Vetuța Ciocan, IȘJ Vâlcea împreună cu Inspectoratul de Poliție Județean Vâlcea a desfășurat activități preventive pe linia violenței în mediul școlar, a bullyingului/ ciberbullyingului în cadrul proiectelor de prevenire a actelor de violență și a infracțiunilor comise cu violență în unitățile de învățământ. Pentru anul școlar în curs a fost constituit la nivelul fiecărei unități de învățământ Comisia pentru prevenirea şi eliminarea violenţei, a faptelor de corupţie şi discriminării în mediul şcolar şi promovarea interculturalităţii.
Conform datelor IPJ Vâlcea, din punct de vedere al asigurării cu pază și dotării cu sisteme de supraveghere video, situația unităților de învățământ preuniversitar se prezintă astfel:
• 1 (0,24%) unitate învățământ din mediul urban este asigurată exclusiv cu pază umană;
• 257 (63,14%) din unitățile de învățământ preuniversitar sunt dotate exclusiv cu sisteme de supraveghere video. În mediul urban, procentul este de 17,19% (70), iar în cel rural de 45,94% (187);
• 51 (12,53%) din unitățile de învățământ preuniversitar dispun atât de pază umană, cât și de sisteme de supraveghere video, în mediul urban procentul este de 10,81% (44), iar în cel rural 1,71% (7);
• 98 (24,07%) nu dispun nici de pază umană și nici de sisteme video. Procentul în mediul urban este de 6,14% (25) și în mediul rural de 17,93% (73). Dintre aceste unități, 30 au totuși montat subsistem de alarmă împotriva efracției, îndeplinind astfel una dintre cerințele minime de securitate prevăzute de art. 8 ind. 1 din Anexa 1 la HG nr. 301/2012 (respectiv control acces prin cartela sau pază, subsistem video și subsistem de alarmă – trebuie îndeplinite cumulativ).

Ce spun reprezentanții Prefecturii?

„Din cele 98 de unități de învățământ, doar 68 (16,70%) nu au montat niciun fel de sistem de protecție dintre cele prevăzute de cerințele minime de securitate prevăzute de lege. Se fac demersuri și eforturi ca și aceste școli să beneficieze de sisteme de securitate. Analizând datele de la IPJ Vâlcea, în ceea ce privește protecția unităților de învățământ, comparativ cu anul trecut se poate observa o ușoară evoluție a asigurării unităților de învățământ cu pază umană, precum și cu sisteme tehnice de supraveghere video”, ne-au transmis reprezentanții Prefecturii Vâlcea.