Buican a făcut rost de bani pentru bisericile vâlcene


BUICAN_CRISTIAN_USL• vor fi finanţate lăcaşurile de cult din Câineni, Perişani, Nicolae Bălcescu, Tomşani, Malaia şi Călimăneşti

Preşedintele liberalilor vâlceni, de­pu­tatul Cristian Buican, a iniţiat o serie de discuţii cu reprezentanţii Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional şi cei ai Secretariatului de Stat pentru Culte în vederea deblocării finanţărilor pentru lă­ca­şele de cult. Astfel, pentru această toam­nă, reprezentanţii Secretariatului de Stat pentru Culte l-au asigurat pe de­pu­tatul Buican de finanţarea a şase bi­serici din judeţul Vâlcea şi i-au promis acestuia că, începând cu anul 2013, vor putea fi asigurate fonduri pentru mai multe lăcaşe de cult din localităţile judeţului.

În urma consultării cu o serie de preoţi parohi şi edili din localităţile vâl­cene, deputatul Cristian Buican a obţi­­nut promisiunea finanţării bisericilor din Câineni (parohia Câinenii Mari), Peri­­şani (parohia Poiana), Nicolae Bălcescu (parohia Corbii din Vale), Tomşani (pa­rohia Foleştii de Sus), Malaia (parohia Ma­laia) şi Călimăneşti (parohia Călimăneşti). În urma analizării dosarelor de­pu­se de către edilii acestor loca­lităţi în colaborare cu preoţii parohi, fiecare din­tre lăcaşele de cult enumerate mai sus va primi în această toamnă câte 15.000 de lei pentru finanţarea lucră­rilor de reabilitare, construcţie sau refacere a picturii, în funcţie de necesităţi.

Este necesară, însă, finanţare şi pentru alte biserici, atât în vederea rea­bi­litării picturii, cât şi a clădirilor sau în vederea terminării lucrărilor de reabi­litare. Tot în cadrul acestor discuţii, Cristian Buican a primit asigurări că, înce­pând cu anul 2013, fondurile destinate Secretariatului de Stat pentru Culte vor fi deblocate şi, astfel, un număr mai mare de proiecte pentru finanţarea lăca­şe­lor de cult vor beneficia de fondurile necesare. „În ultimii patru ani de zile, guvernarea portocalie a tăiat toate fondurile destinate bisericilor, iar o serie de proiecte şi lucrări deja începute au rămas nefinanţate. Dacă dorim să facem treabă pentru a asigura o viaţă mai bună cetăţenilor judeţului Vâlcea, trebuie să înţelegem, o dată pentru totdeauna, că este obligatoriu să finanţăm lucrările deja începute pentru finalizarea lor şi doar pe urmă să începem să finanţăm altele noi. Acelaşi principiu aplicat în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, conform căruia lucrările începute trebuie finalizate conform unei prioritizări obiective, nu pe alte criterii, trebuie aplicat în toate domeniile, inclu­siv în ceea ce priveşte finanţarea bisericilor. Cu atât mai mult cu cât cetăţenii o duc destul de rău din punct de vedere financiar şi nu mai pot ajuta biserica, cum o făceau acum câţiva ani”, a mai spus deputatul Buican.