BUGETUL DE STAT, gata într-o săptămână?


„Ministerul Finanţelor se află în procedură de consultare cu toate ministerele, iar ţinta este ca la sfârşitul lunii să fie definitivat bugetul de stat”, ne-a relatat, de la București, deputatul liberal Laurențiu Cazan.
„Ministerul Finanțelor se află în această procedură de consultare cu toate ministerele, de analiză, iar Guvernul își propune ca, la sfârşitul lunii ianuarie, să definitiveze bugetul de stat. Evident că o primă ţintă o reprezintă investiţiile. În privinţa investiţiilor, această prioritate am avut-o şi în cursul anului trecut. Vorbim de investiţii în infrastructură, dar şi în capital uman, vorbim de sănătate, de educaţie. Vom pune un accent deosebit în privinţa fondurilor europene. După cum ştiţi, Ministerul Finanţelor are un rol important în privinţa certificării şi a monitorizării fondurilor europene. Guvernul își propune să consolideze acest mecanism, să depăşim un pic momentul sau situaţia de certificare şi să ajungem să facem asistenţă şi monitorizare”, a afirmat Cazan.
Potrivit deputatului vâlcean, există un mecanism de monitorizare a execuţiei marilor proiecte: „Este vorba de proiecte de peste 100 de milioane de lei, dar acest mecanism trebuie consolidat. Întâlnirile trebuie să fie regulate şi trebuie să avem grijă, cel puţin pentru acest acest pachet de proiecte foarte important pentru România, ca execuţia să decurgă în cel mai bun mod posibil. Ministerul Finanțelor este într-un dialog permanent cu Ministerul Fondurilor Europene şi cu ministrul Fondurilor Europene, având în vedere o colaborare foarte strânsă pentru atingerea acestui obiectiv comun: creşterea absorbţiei pe programele existente şi pregătirea evident a PNRR-ului”.
În altă ordine de idei, deputatul vâlcean ne-a informat că se pregăteşte monitorizarea companiilor de stat, reforma lor. „În acest sens, se va prezenta în următoarea şedinţă de Guvern un memorandum cu un template în care se vor cere ţinte tuturor companiilor de stat de reducere a pierderilor, de reducere a arieratelor, de eficientizare a cheltuielilor, de reducere a pierderilor. Va fi creat un mecanism permanent de monitorizare a acestor companii de stat pentru a avea, în cel mai scurt timp, rezultate şi reformă în acest domeniu. Evident, toate aceste măsuri privesc sau au ca obiectiv creşterea încrederii românilor. Creşterea încrederii românilor în acest Guvern, în capacitatea noastră de a face reforma marilor sisteme publice, în atitudinea noastră faţă de cheltuirea banului public. Vorbim de prudenţă, de transparenţă, de echilibru şi aşa mai departe. În intenţiile noastre de debirocratizare, simplificare, digitalizare”, a mai spus Laurențiu Cazan.