Biblioteca din Grădiştea – locul al II-a


• la Concursul Naţional „16 zile de activism împotriva violenţei asupra femeii”

Biblioteca Publică Locală Grădiştea a participat la Concursul Naţional „16 zile de activism împotriva violenţei asupra femeii”. Concurs la care a ocupat locul II, la secţiunea filme scurte: liceu. Filmul prezentat de biblioteca din Grădiştea şi care a ocupat poziţia a doua a fost „Orgoliu bărbătesc”. El a fost realizat de elevii Brebenel Cristina, Bălan Iulia, Baru Claudiu şi Baru Daniel, ajutaţi de Fârtat Ilie, bibliotecar, care a filmat această peliculă. Toată acţiunea s-a petrecut la Muzeul Ţăranului din  comuna Grădiştea. Cei care vor să vadă filmul pot să o facă accesând http://gad16zile.wordpress.com/inscrierii/filme-scurte-liceul/.

Concursul a fost organizat de Comitetul pentru Egalitate de Gen şi Dezvoltare (GAD) – un grup de acţiune al Corpului Păcii alcătuit din voluntari americani şi români, care promovează egalitatea sexelor în procesele de dezvoltare economică şi socială din România. Anul acesta GAD în parteneriat cu Fundaţia Sensiblu şi Fundaţia IREX/Programul Biblionet, au coordonat o campania de 16 zile în România. Cei trei parteneri au  propus organizarea unui concurs de eseuri/poezii, fotografii/lucrări de artă vizuală şi filme scurte pentru elevi. Acest concurs a fost deschis la nivel naţional, tuturor elevilor interesaţi din şcolile generale, liceele, organizaţiile şi bibliotecile din România. Prin par­tici­parea la acest concurs elevii au avut posibilitatea de a-şi transpune inter­pretările creative legate de tematica „Pace Acasă, Pace în Lume” – sub forma unui lucrări literare în limba română sau a unei lucrări de artă vizuală/fotografie sau film.

Şcolile, organizaţiile şi bibliotecile participante au fost încurajate să organizeze concursuri la nivel local şi să trimită în format electronic lucrările câştigătoare pentru competiţia de la nivel naţional. La nivelul judeţului Vâlcea, a existat şi o etapă intermediară, faza judeţeană, organizată şi monitorizată de Biblioteca Judeţeană  „Antim Ivireanul” Vâlcea.