Bărbăteşti – locaţie pentru filme americane


Constantin_Banacu• comuna social-democratului Constantin Bănacu este scena în care filmează vedeta din „Avatar”

Studiourile MediaPro Pictures au ales ca una dintre locaţiile noului film „The keeping room” plaiurile pitoreşti ale aşezării edilului pesedist. O primă expediţie de recunoaştere s-a consemnat la debutul acestei primăveri, când scenografii proiectului au ales Valea Bulzului – Schitul Pătrunsa pentru mai multe scene ale filmului care va fi lansat în decursul anului viitor.

Plasată în vremea Războiului Civil American, acţiunea peliculei îi are în prim-plan pe Sam Worthington, vedeta mega-succesului „Avatar”, şi Haille Steinfeld, actriţa principală din „True Grit”. Firul acţiunii se derulează în jurul unui soldat dezertor din rândurile Armatei Unioniste, care ajunge să descopere un grup de femei obligate să se descurce în sălbăticie, departe de ororile războiului.

Potrivit conducerii administrative locale, desfăşurarea de forţe a echipei româno-americane a fost una cu totul impresionantă: „N-am mai văzut aşa ceva, armată în toată regula! îşi declară uimirea primul om al primăriei. N-au filmat mai mult de o zi, o scenă în care protagonista se plimbă pe cal şi bea apă din Otăsău, într-un peisaj parcă scăpat de atingerea civilizaţiei. Oamenii au fost atât de meticuloşi încât au cerut o expertiză a Sanepidului în ceea ce priveşte calitatea apei, degeaba le-am tot spus noi că de-acolo bem toţi de ani de zile şi n-a murit nimeni. În plus, au căutat şi câteva zile după nişte cai, de pe-aici, iar când n-au găsit ce-au căutat, şi-au adus caii lor. I-am şi întrebat: cum ar fi trebuit să arate, fraţilor, caii ăia americani? Nu sunt toţi caii la fel, ce dracu?! Caii pe care-i căutau erau vai mama lor, slabi şi schilodiţi de război, aşa mi-au explicat la un moment dat…”

Constantin Bănacu spune că nici mobilizarea localnicilor n-a fost neglijabilă. Aceştia au venit cu sutele pe platou să vadă minunea americană aterizată la ei în comună. Mai mult, unii dintre ei erau dornici nevoie mare să fie şi printre figuranţi, aşa cum s-a petrecut în urmă cu mai mulţi ani cu pelicula lui Geo Saizescu, „Păcală se întoarce” filmată la Măldăreşti şi unde ansamblul de dansuri, cu tot cu primarul Bănacu, a fost imortalizat pe film.

Nici angajaţii  primăriei Bărbăteşti n-au fost cu nimic mai prejos, dar într-un sens mai puţin obişnuit: „Dacă, în mod obişnuit, cerinţele oamenilor noştri tind către modernitate şi dezvoltare, producătorii ne-au cerut exact opusul, adică să facem locaţia cât mai sălbatică posibil. Ne-au pus chiar să mascăm cu crengi şi vegetaţie  un capăt de ţeavă de pe-acolo, că doar nu existau ţevi în America Războiului Civil, nu? Mi-a plăcut foarte mult organizarea lor şi cât de minuţios s-au mişcat. Să stai o zi întreagă pentru o scenă de câteva secunde…”