BANI CU DEDICAŢIE


În miez de iulie, pe o arşiţă sub care asfaltul se topea în vipia soarelui, lucram de zor la modernizarea drumului judeţean 677C pe raza comunei Lungeşti. Pentru asfaltarea celor 5,5 km din intravilanul localităţii, Consiliul Judeţean Vâlcea a alocat fonduri în valoare de peste 2 milioane lei (20 miliarde lei vechi).

În aceleaşi zile caniculare, la primăria comunei Lungeşti se cocea o adresă care avea să poarte numărul 2577/12.07.2011 şi care lua drumul spre cabinetul primului ministru Emil Boc. Finalul adresei m-a uluit: „Având în vedere modul discreţionar de alocare a fondurilor pentru cofinanţarea proiectelor de Consiliu Judeţean, vă rugăm să ne sprijiniţi în acest sens”. Primarul Ion Chesoiu se referea la proiectele privind consolidarea şi modernizarea a două şcoli, a căminului cultural, dispensarului comunal şi înfiinţarea de spaţii verzi.

Adresa respectivă era o minciună de la cap la coadă. Pentru reabilitarea celor două şcoli, de exemplu, Consiliul Judeţean a alocat 250.000 lei (2,5 miliarde lei vechi). Pentru modernizarea, extinderea şi dotarea căminului cultural, acelaşi Consiliu Judeţean, în 2 tranşe, a asigurat fonduri în valoare de 1,05 miliarde şi, respectiv, 1,61 miliarde lei vechi. Pentru îmbunătăţirea calităţii mediului prin înfiinţarea de spaţii verzi în comuna Lungeşti, tot Consiliul Jude­ţean Vâlcea a alocat întreaga sumă de cofinanţare, adică   1,18 miliarde lei.

Emiterea adresei incriminate nu s-a făcut din iniţiativa exclusivă a primarului Chesnoiu. Astfel de adrese au fost expediate către Guvern din toate localităţile cu primari PDL pentru a motiva afirmaţiile de mai târziu ale primului ministru Emil Boc la reuniunea liderilor PDL de la Timişoara unde a spus fără jenă, citez: „Singura mare prioritate a miniştrilor PDL este să fie în contact cu primarii democrat-liberali pentru a le rezolva problemele”. Mai pe şleau spus, să le pompeze bani în mod preferenţial, ceea ce a şi făcut. Numai pe parcursul acestui an, primul ministru Emil Boc a dispus personal prin 9 Hotărâri de Guvern să se aloce din Fondul de Rezervă pe care îl are la dispoziţie suma de 1.962,8 miliarde lei. Din aceste alocaţii, 70% au avut ca destinatare localităţi cu primari PDL.

Deşi public, premierul Emil Boc a susţinut că nu a existat şi nu va exista nici cea mai mică legătură între politicile de finanţare a administraţiilor publice locale şi alegerile din 2012, demersurile sale îl contrazic. Şi ca să se acopere într-un fel pomenile cu destinaţie, s-a iniţiat ideea lansării de apeluri, gen primăria Lungeşti, precum că administraţiile judeţene cu preşedinţi de altă culoare politică i-ar discrimina pe primarii portocalii. Realitatea, însă, nu poate fi colorată. Cele 9 alocări de fonduri pe parcursul acestui an prin tot atâtea Hotărâri de Guvern pe baza cărora s-au avut în vedere privilegiată administraţiile locale de sub tutela PDL, sunt o dovadă indubitabilă a politizării fondurilor publice.

Dr. ing ION CÎLEA,

preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea