Baia Mare calcă pe urmele Oltchimului şi duce mai departe tradiţia României în Liga Campionilor


• două foste chimiste, decisive pentru calificarea maramureşencelor la „masa bogaţilor”


Handbalistele de la HCM Baia Mare, pregătite de antrenorul Constantin Buceschi, au realizat o mare performanţă week-end-ul trecut, reuşind să câştige turneul preliminar pentru calificarea în grupele Ligii Campionilor. Chiar dacă au pornit din postura de echipă gazdă (turneul fiind organizat la Baia Mare), maramureşencele au avut de înfruntat nume mari ale handbalului feminin continental, ce provin din campionate puternice, cu multă tradiţie în acest sport. Pe parcursul turneului organizat sub formă eliminatorie directă (cu două tururi, semifinale şi finală, în care doar primul loc asigura accesul între cele mai valoroase şaisprezece echipe din Europa), băimărenele au avut de înfruntat încă din semifinale o formaţie mult mai experimentată, ce are în componenţă jucătoare de şapte naţionalităţi, multiplă câştigătoare a trofeului Ligii Campionilor, în 2010 chiar în faţa Oltchimului, Viborg HK. Încurajate frenetic de cei peste 3.000 de spectatori care au luat cu asalt Sala Sporturilor „Lascăr Pană” din Baia Mare, maramureşencele s-au mobilizat exemplar şi au reuşit o adevărată minune în faţa danezelor, impunându-se cu 26-25 într-o partidă în care Viborg a intrat cu un avantaj minim la pauză (scor 11-12) şi a demonstrat în dese rânduri că merita să ajungă din nou în grupele Ligii.


Evoluţiile fantastice au continuat în faţa unei alte reprezentante a Danemarcei


Duminică, în finala turneului preliminar, HCM dădea piept cu istoria şi cu cele şaizeci de minute care despărţeau echipa lui Buceschi de prima prezenţă în grupele Ligii Campionilor. Oponenta era tot o echipă din Danemarca, Team Tvis Holstebro, nimeni alta decât deţinătoarea Cupei EHF. Băimărenele nu s-au speriat însă de renumele grupării din ţara în care s-a inventat handbalul şi le-au luat cu asalt pe nordice încă din debutul partidei, primele zece minute aparţinând cu autoritate gazdelor, care au înscris de nouă ori şi nu au încasat nici măcar un gol! Ecuaţia calificării în grupele Ligii Campionilor a fost rezolvată rapid de HCM, la pauză tabela indicând 20-10 în favoarea gazdelor. Actul secund a fost doar unul de prezenţă pentru handbalistele nordice, ele ieşind total din lupta pentru calificare în ultimele treizeci de minute ale întâlnirii, evoluând la fel de modest precum în prima parte. La final, HCM şi-a trecut în cont o victorie istorică, scor 36-23, în faţa unei formaţii puternice din Danemarca, clubul din judeţul Maramureş ridicând la patru numărul echipelor din România care au avut privilegiul de a evolua, de-a lungul timpului, în cea mai tare competiţie inter-cluburi din handbalul feminin european (după CS Oltchim-11 prezenţe, HC Zalău-1 şi Universitatea Jolidon Cluj-1).


Adriana Nechita şi Paula Ungureanu, decisive pentru calificarea în grupe


Succesul echipei din Baia Mare şi calificarea istorică în grupele Ligii Campionilor pot fi atribuite într-o mare măsură şi celor două handbaliste pe care gruparea maramureşeană le-a transferat, în această vară, de la CS Oltchim Râmnicu Vâlcea. Cu nouă goluri izbutite în cele două partide, extrema-dreapta Adriana Nechita a fost una dintre cele mai importante marcatoare ale vicecampioanei României, contribuind decisiv prin reuşitele sale la victoria în faţa Viborgului. Alături de Ada, şi portăriţa Paula Ungureanu s-a făcut remarcată, ea închizând magistral buturile grupării băimărene în multe momente ale celor două partide.


Urmează o veritabilă grupă „a morţii” pentru Baia Mare


Conform tragerilor la sorţi efectuate la sediul forului continental de handbal, vicecampioana României va avea parte de o grupă infernală în faza următoare a Ligii Campionilor, în care adversarele vor fi numai echipe de top. Astfel, HCM Baia Mare le va întâlni pe ETO Gyor (campioana Ungariei şi deţinătoarea trofeului), Hypo Viena (campioana Austriei) şi Thuringer SV (campioana Germaniei), debutul româncelor urmând să aibă loc pe 6 octombrie, pe terenul nemţoaicelor.


Vâlcea, „sparring partner” pentru Baia Mare


Handbal Club Municipal Râmnicu Vâlcea, echipă pregătită de antrenoarea Maria Török-Duca, va întâlni miercuri, 18 septembrie (cu începere de la ora 17.00), în deplasare, vicecampioana României, HCM Baia Mare, într-un meci contând pentru etapa a II-a a Ligii Naţionale. Partida se anunţă destul de dificilă pentru tinerele handbaliste vâlcene, ele fiind cotate cu şanse reduse pentru obţinerea unui rezultat favorabil, băimărenele având prima şansă la victorie.