
ASTĂZI, LA ALBA IULIA, SCM RÂMNICU VÂLCEA JOACĂ PRIMA RUNDĂ A SEMIFINALEI BARAJULUI DE PROMOVARE ÎN LIGA 2 LA FOTBAL
După o zi în care a plouat cu îndârjire, soarele s-a năpustit dis-de-dimineață asupra orașului Alba Iulia, luminând și mai mult Cetatea Alba Carolina, mândria localnicilor, în fapt, un orășel într-un oraș. Întinsă pe o suprafață de 120 hectare, Cetatea are șapte porți și a fost construită între 1715-1738 în timpul domniei lui Carol VI, pe același loc în care în anul 106 e.n. s-a instalat legiunea romană numită Gemina XIII, urmare a invaziei acestui bastion dacic de către romani, iar mai târziu a fost ridicată Cetatea Medievală Bălgrad (secolele XVI-XVII). Rolul Cetății era de fortificație strategică de apărare a Imperiului Habsburgic împotriva otomanilor, dar și de consolidare a puterii habsburgice pe plan local. „Fortificația a fost ridicată cu materiale din zonă, munca brută fiind prestată în serii de câte două săptămâni de peste 20.000 de iobagi români aduși din toată Transilvania”, conform Wikipedia. Păzită de trei rânduri de ziduri însumând 12 km, Cetatea adăpostește astăzi, între altele, Catedrala Încoronării, înălțată în 1922, cu ocazia ceremoniei de încoronare a regelui Ferdinand I și a reginei Maria, de asemenea Sala Unirii de la 1918, locul unde a fost proclamată Unirea Transilvaniei cu România. Lângă Catedrala Încoronării se află Catedrala Romano-Catolică Sfântul Mihail, ridicată tocmai în 1009, cea mai veche clădire din județul Alba și unde este înmormântat Iancu de Hunedoara. Reabilitat între 2009 și 2024, prin fonduri europene în valoare de 50 milioane euro, locul respiră, așadar, istorie transilvăneană, fiind foarte bine exploatat turistic și comercial, la ora vizitei mele, de exemplu, fiind bătut cu pasul de grupuri de spanioli și francezi, care s-au relaxat apoi la numeroasele restaurante ale zonei.
Trecând la ale noastre și păstrând nuanța istorică, la doar o zi de la împlinirea a 637 ani de la prima atestare documentară a Râmnicului, la a opta poartă a Cetății din Alba Iulia va bate astăzi echipa de fotbal SCM Râmnicu Vâlcea. Poarta barajului de promovare în Liga 2, la care păzește, într-o primă secvență, echipa locală Unirea.
Vine mai întremată echipa vâlceană față de decembrie trecut, când Unirea a câștigat cu 3-1 partida directă jucată în Cupa României, ceea ce, desigur, îi conferă un avantaj moral. Totuși, cum spuneam, de atunci datele s-au mai schimbat, mai ales pentru formația vâlceană, beneficiara unor transferuri care au întărit lotul. În același timp, Unirea i-a transferat în iarnă pe veteranii Bălgrădean și Golofca, încercând să aducă experiența într-un lot tânăr.
Va fi, zic eu, o înfruntare a apărărilor, printre cele mai bune din Liga 3, gazdele cu nouă goluri primite, iar vâlcenii cu opt încasate, în sezonul regulat. De urmărit cum va atenua SCM-ul jocul în viteză pe benzi al Unirii, având în minte și întâlnirea anterioară. Va fi, de asemenea, un duel al antrenorilor. Alexandru Pelici contra Eugen Beza, se cunosc bine cei doi, după ce au colaborat anterior. Atenție, Pelici are reputația unui antrenor care câștigă barajele de promovare, având până acum două reușite în palmares.
Deși în oraș promovarea partidei este cvasi inexistentă, presa locală adăpostește o lungă declarație a antrenorului Pelici, referitoare la partidă, din care spicuiesc: „Cu SCM Râmnicu Vâlcea o să fie o dublă total diferită comparativ cu disputa din Cupa României. (….) Ne așteaptă un duel greu, însă sper să ne atingem obiectivele. În asemenea meciuri de baraj trebuie să joci și cu sufletul. Avantajul nostru este forța grupului. (…..) E important să învingem în primul meci, dacă o vom reuși, cred că vom bate și la Vâlcea. (…..) Totul să se joace pe teren și cel mai bun să câștige”.
Laconic, Eugen Beza spune și el că „meciul din iarnă nu are nicio relevanță, lucrurile stau altfel acum. La baraj șansele sunt egale, noi mergem să ne facem treaba și să obținem un rezultat bun„.
Formații probabile :
Unirea Alba Iulia: Bălgrădean – Ardei, Ilie, Vomir, Giosu – Tănase, Ardeiu – Pîntea, Roșu, Indrei – Golda
SCM Râmnicu Vâlcea: Gherghuș – Pîrvulescu, Dandea, Sălcianu, Tamași – Dodoi, Brânzan, Popescu, Zaharia – Rusu, Ivan
Partida va fi arbitrată de același central de acum câteva luni, Robert Avram din Pitești, cel care ar trebui să mai aibă pe conștiință lovitura de pedeapsă neacordată pentru vâlceni, chiar la scorul de 1-2.
Meciul se va disputa pe stadionul, cum altfel, Cetate și va starta la ora 1800.
Returul va fi la Râmnicu Vâlcea, sâmbătă, 24 mai, de la ora 1730.
HAIDE, VÂLCEA! CURAJ ȘI ÎNCREDERE! PUTEM REUȘI!