Artizanii horezeni la „Trademark Romania – 2014” de la Praga


În perioada  7-10  iulie 2014, în Piaţa Náměstí Míru din Praga (în centrul căreia se află şi prestigioasa catedrală Sv. Ludmila), artizanii horezeni, ceramişti şi dansatori, vor face demonstraţii de măiestrie artistică, participând la prestigiosul târg  meşteşugăresc „Trademark România”, manifestare aflată la cea de-a VI-a ediţie. Evenimentul are şi menirea de a aduce în atenţia publicului ceh, şi nu numai, a simbolisticii ceramicii de Horezu, inclusă la finele anului 2012 în patrimoniul UNESCO.

Organizat de Institutul Cultural Român din  Praga şi sprijinit de Primăria oraşului Horezu, târgul de artă şi tradiţie românească a rodit, metaforic vorbind, de la an la an, în mediul extrem de fertil al manifestărilor de acest gen din capitala cehă. La fiecare ediţie, sub brandul „Trademark Romania”, publicul ceh este invitat să descopere frumuseţile folclorice şi tradiţiile din diferite zone ale României, Horezu numărându-se printre preferinţele acestora, organizatorii invitându-ne pentru a treia oară la astfel de evenimente. 

La târg vor participa patru meşteri olari din Horezu care vor prezenta arta ceramicii populare tradiţionale româneşti, expunând publicului vizitator frumoase lucrări confecţionate manual, precum şi un stand permanent de prezentare a ceramicii, ţesăturilor şi împletiturilor produse de meşteşugari ai „Asociaţiei pentru promovarea Patrimoniului Autentic Horezu”. Totodată, pentru a întregi tabloul pitoresc românesc, Ansamblul folcloric „Brăduleţul” al Casei de cultura din Horezu va interpreta, timp de două zile, cântece şi jocuri populare specifice zonei etnografice din Depresiunea Horezu. La centrul de informare amenajat în târg, vor fi puse la dispoziţia publicului materiale de promovare a obiectivelor culturale şi turistice din Horezu.