APIA poate să le taie asociațiilor subvenția la pășune pentru două reguli


Conform presei de specialitate, asociațiile sunt obligate să devină, din 2016, cooperative, dacă vor ca APIA să le mai plătească subvențiile pentru pășuni. Noile cooperative, la rândul lor, sunt obligate să-și păstreze membrii din asociațiile inițiale. Sunt două tipuri de cooperative, A și B.  Tipul A include atât persoane fizice, cât și juridice, B, doar persoane juridice. Actul normativ pregătit de MADR pentru cooperative și grupuri de producători prevede următoarele facilități fiscale: membrii persoane fizice dintr-o cooperativă  sunt scutiți de impozitul pe norma de venit pentru toată partea de producție comercializată prin cooperativă. Toți membrii sunt scutiți de la plata impozitului pe bunuri. Adică, impozitul pe teren, pe animale, impozite locale. Cooperativa este scutită cu 20% din plata impozitului pe profit. Toate cooperativele sunt impozitate pe profit și se evită dubla impozitare. Ordonanța de urgență la care lucrează acum Ministerul Agriculturii va fi supusă aprobării Executivului după promulgarea Codului fiscal. Există o mențiune în acest act potrivit căreia orice prevedere fiscală aprobată înaintea intrării în vigoare a Codului fiscal este anulată.

226,5 euro/ha subvenția pe suprafață pentru un tânăr fermier
• Suma nu include și sprijinul cuplat!
MADR a anunțat că Plata de bază pe suprafață (SAPS) pen­tru anul 2015 a fost stabilită la 77,08 euro/ha, după aceea este pla­ta redistributivă: de la 1 la 5 ha cu 5 euro/ha, de la 5 ha la 30 ha cu 46,75 euro/ha. De ase­me­nea, discutăm de acea plată pe în­ver­zire, cu  53,90 euro/ha, cu tine­rii fermieri, 29,77 euro/ha. La toate aceste părți din plata mare, din componenta princi­pa­lă, se adaugă acele scheme de plă­ți cuplate, cum este cazul la soia 325 de euro/ha, lucernă 55 euro/ha.
APIA va elibera adeverințe de creditare între 15 și 20 septembrie!
Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA) eliberează adeverințe de creditare, pentru sectorul vegetal, între 15 și 20 septembrie, astfel încât, fermierii să aibă acces la creditări, să poată să-și achiziționeze inputurile de care au nevoie ca să-și continue activitatea. Fermierii se pot adresa, pe baza Ordonanței 43, băncilor care au acorduri încheiate cu Ministerul Agriculturii.