Ancheta Ministerului Sănătăţii la Spitalul Judeţean


• cazul femeii care a născut în toaleta unităţii medicale, în vizorul ministrului Cseke Attila • reprezentanţii Ministerului verifică modalităţile de lucru la Urgenţe • Sălişte şi Marinoaica, anchetă internă

spitalCazul femeii de 41 de ani din Râmnic care a născut în toaleta Spita­lului Judeţean de Urgenţă, după ce fusese diagnosticată cu tumoare abdominală, a ajuns şi la urechile ministrului Sănătăţii. Astfel, Cseke Attila a solicitat demararea unei an­chete. O comisie a Ministerului for­ma­tă din doi medici de urgenţă, un repre­zentant al corpului de control şi unul al direcţiei de asistenţă medicală va verifica modalitatea de lucru în Unit­a­tea de Primiri Urgenţe din cadrul spi­ta­lului, colaborarea cu celelalte secţii, dar şi respectarea legislaţiei în vigoare privind medicina de urgenţă. În comunicatul emis de MSP se arată că în cazul suspiciunilor de culpă medi­cală,va fi sesizat Colegiul Medicilor din România, iar dacă vor fi sesizate deficienţe organizatorice se vor dis­pune măsuri necesare.

Era nevoie de un imbold pentru a se sesiza:

Sălişte şi Marinoaica fac anchetă internă

Era nevoie de intervenţia minis­trului Attila pentru ca reprezentanţii conducerii Spitalului Judeţean de Urgenţă să se sesizeze. După ce marţi i-am contactat pe managerul Georgeta Sălişte şi directorul medical Mihail Marinoaica, neputând obţine date despre caz, în aceeaşi zi, în jurul orei 17.00, primim la redacţie un comunicat de presă din partea acestora. Redăm mai jos o parte din comunicatul transmis:

„Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea desfăşoară o anchetă internă în legătură cu evenimentul petrecut în data de 4.04.2011 când pacienta P.M. de 41 de ani din Rm. Vâlcea s-a pre­zentat la UPU cu mijloace proprii de trans­port, la orele 8.30. A fost con­sul­tată de medicul specialist de urgenţă. Acuzele pacientei au constat în dureri lombare şi polakidisurie. Se recoltează analizele uzuale. Obiectiv, pacienta prezintă obezitate gradul 3, dureri lom­ba­re colicative. Conform propriilor in­for­maţii, aceasta precizează că ultima mens­trua­ţie a survenit în data de 29.03.2011. Rezultatul analizelor con­cordă cu acuzele, susţinând suspi­ciu­nea de afecţiune reno-urinară. Se solicită examinare în serviciul de boli interne unde s-a efectuat o ecografie abdominală care constată modificări la nivelul rinichiului stâng, evidenţiind şi prezenţa unei alte formaţiuni pentru care se solicită examen chirurgical. Se administrează tratament antispastic perfuzabil care ameliorează simpto­ma­­tologia. La orele 12.00, după per­fuzie, pacienta solicită să meargă la toaletă, fiind însoţită de infirmieră. În scurt timp se constată că pacienta a născut spontan un făt viu cu semne de suferinţă fetală şi s-a intervenit de urgenţă… La îngrijire au participat şi medici din ATI, Pediatrie, Ginecologie, Chi­rurgie, Neonatologie. După stabili­za­rea fătului şi a mamei s-a organizat transport medicalizat cu ambulanţa cu medic pentru mamă, iar pentru copil, transport cu suport ventilator şi în in­cu­bator pentru nou născuţi, aceştia fiind internaţi, ulterior, în secţiile Obstetrică-Gi­necologie şi Neonatologie. În mo­men­­tul de faţă, starea mamei este în parametri normali, iar copilul este supravegheat în secţia Neonatologie, fiind şi acesta în parametri normali.” Ţinem să precizăm un singur lucru: nu vă legaţi de faptul că femeia specifi­case că-n urmă cu câteva zile avusese menstruaţie, întrebaţi-vă cum de nu şi-a dat seama dr. Turcitu, cel care a exa­minat-o la ecograf, că este gravidă? Pacienţii pot spune multe, investiga­ţiile dau însă rezultatul…Asta când se fac corect…Sau dacă se fac.