„Am pierdut o promovare, dar am câştigat un public”


• este concluzia la care a ajuns senatorul Dan Niţu după ce echipa sa a ratat orice şansă de a promova, la sfârşitul acestui sezon, în Liga I

Meciul dintre CSM Râmnicu Vâlcea şi Damila Măciuca, disputat joia trecută şi încheiat cu victoria la limită a municipalilor antrenaţi de Alexandru Pelici (1-0), pare să reprezinte un adevărat punct de cotitură pentru formaţia din sudul judeţului nostru. În opinia senatorului Dan Niţu, omul care a pus bazele acestei echipe şi a ajutat-o să crească mai ceva ca în „poveşti” (Damila ajungând, în numai câţiva ani, dintr-o echipă de nivel judeţean una cunoscută în toată ţara), ratarea promovării în Liga I nu reprezintă un „capăt de ţară” şi, văzând partea plină a paharului, putem spune că, în urma meciului de joi, această echipă a câştigat ceva ce nu prea avea, indispensabil la un nivel de mare performanţă: suporteri. Dacă Damila se baza până sezonul trecut (dar chiar şi în cel actual) doar pe susţinătorii din zona Drăgăşani, după meciul de joi, unul încărcat de dramatism şi suspans, decis abia în ultimele minute, „verzii” pot considera acum că reprezintă formaţia fanion a judeţului nostru, dacă nu în materie de tradiţie, cel puţin în privinţa numărului de susţinători. Spunem asta pentru că este ceva extrem de rar ca, pe un stadion de fotbal, aproape toţi suporterii să încurajeze echipa oaspete şi să scandeze lozinci la adresa jucătorilor pe care i-au considerat, până în acel moment, „de-ai casei”.

Reprezentanţii ambelor tabere care s-au confruntat joi au încercat să explice acest fenomen inedit, şi, în pofida mai multor opinii diferite, au existat câteva comune, printre care aceea că, în dorinţa lor de a vedea din nou, după o pauză de aproape trei decenii, meciuri din Liga I pe Stadionul „Municipal”, suporterii din Râmnicu Vâlcea ar fi încurajat orice echipă care ar fi avut şansa promovării. Senatorul Dan Niţu a declarat că „am pierdut un meci, o promovare istorică, dar am câştigat un public şi asta este mult mai important”, în timp ce, patronul gazdelor, Cătălin Rufă, a subliniat faptul că înţelege dorinţa iubitorilor fotbalului din Râmnic de a vedea meciuri de Liga I pe „Municipal”, însă, pentru frustrările acumulate după ce Damila a irosit şi ultima şansă de a ajunge acolo nu trebuia ca aceştia să îşi verse nervii pe fotbaliştii lui Pelici: „Eu îi înţeleg pe oamenii care vin la stadion că ar vrea să vadă şi meciuri din Liga I, însă mi se pare absolut anormal ca noi să fim înjuraţi pentru că am învins Damila şi ei au pierdut orice şansă de promovare”.

Nici o rază de speranţă de la Federaţie

„Greii” fotbalului românesc s-au întâlnit zilele trecute, la Bucureşti, şi au discutat despre formatul celor trei ligi naţionale din sezonul viitor. În ceea ce priveşte subiectul care îi interesa cel mai mult pe vâlceni (dacă ar putea promova şi echipele clasate pe locurile trei în cele două serii ale Ligii a II-a, având în vedere că două echipe prim-divizionare urmează să fie retrogradate pentru că nu şi-au primt licenţa – vorbind aici despre Rapid Bucureşti şi Universitatea Cluj), decizia adoptată în cadrul Adunării Generale a Federaţiei Române de Fotbal nu a fost una prea îmbucurătoare. Din câte se pare, viitoarea ediţie a Ligii I va avea la start 15 sau 16 formaţii (şi nu 18 ca până acum), locurile rămase vacante după retrogradarea celor două echipe nelicenţiate urmând să nu fie preluate de formaţiile care au ocupat locurile trei în seriile din Liga a II-a, aşa cum este şi cazul Damilei, rămânând pur şi simplu libere. În plus, până în acest moment, din cele patru formaţii care au promovat din liga secundă (Corona Braşov, ACS Poli Timişoara, FC Botoşani şi Săgeata Năvodari) ultima nu şi-a primit încă licenţa şi poate să debusoleze şi mai mult ediţia viitoare a Ligii I, care riscă să înceapă cu numai 15 echipe la start.

Niculescu doreşte să rămână la Damila şi sezonul viitor

După încheierea partidei de joi, în cadrul conferinţei de presă, antrenorul care a condus magistral Damila în returul actualului sezon (el fiind instalat în primele zile ale anului 2013) a declarat că şi-ar dori ca şi în ediţia 2013/2014 să se afle pe banca formaţiei din sudul judeţului nostru, atunci când va fi evident că obiectivul propus nu poate reprezenta altceva în afară de promovarea în Liga I. „Apreciez foarte mult seriozitatea pe care am găsit-o la Damila, profesionalismul băieţilor şi vreau să rămân la echipă cel puţin un sezon. Acest club este nou în Liga a II-a, dar a demonstrat că poate face performanţă şi cu siguranţă va reuşi ce şi-a propus. Vreau să rămân la Vâlcea, mă simt bine aici, lucrez cu băieţi minunaţi, dar mai întâi voi avea o discuţie cu conducerea clubului”, a afirmat Claudiu Niculescu.

Pelici nu e sigur că mai vrea la CSM

De partea cealaltă, antrenorul de la CSM Râmnicu Vâlcea s-a declarat extrem de încântat de evoluţiile fotbaliştilor săi, mulţumindu-le în mod public pentru înţelegerea de care au dat dovadă şi pentru faptul că i-au ascultat sfaturile, însă a precizat că nu ştie dacă va mai rămâne pe banca echipei în noul sezon. Fără să declare în mod explicit acest lucru, Pelici a lăsat să se înţeleagă că a fost foarte deranjat de atitudinea spectatorilor la meciurile cu Damila şi Corona, când el şi fotbaliştii de la CSM au ieşit de pe teren huiduiţi şi fluieraţi, obţinând rezultate contrare dorinţei celor care au venit la stadion (înfrângere cu Corona şi victorie cu Damila). „Vreau să le mulţumesc băieţilor pentru dăruirea de care au dat dovadă şi pentru înţelegerea pe care au manifestat-o faţă de mine. Sunt de câteva luni la echipă şi pot spune că m-am integrat perfect datorită băieţilor care m-au înţeles şi mi-au urmat sfaturile. Dar nu ştiu dacă voi mai rămâne la echipă şi sezon viitor”, a mărturisit Alexandru Pelici.

Rezultatele etapei a XXIX-a

CSM Râmnicu Vâlcea – Damila Măciuca 1-0

Stoica ’90

FC Maramureş Baia Mare – ACS Poli Timişoara 1-1

Oltean ’45, Szekely ’48

FC Bihor Oradea – UTA Arad 2-3

Mărkuş ’27, Bud ’31 / Gligor ’11 (p), Ene ’62, Silvăşean ’65 (p)

FC Argeş Piteşti – FC Olt Slatina 0-6

Cruşoveanu ’3, Polgar ’9, ’72, Marin ’10, Bancu ’17, Cuedean ’82

FCM Târgu Mureş – Corona Braşov 2-4

Ganea ’12, ’87 / Ştefan ’40, Chirciu ’78 (p) ’90, Marin ’93

CS Mioveni şi Luceafărul Oradea au stat

Programul etapei a XXX-a (ultima)


Miercuri, 5 iunie, ora 18.00
:

Damila Măciuca – FC Argeş Piteşti

ACS Poli Timişoara – FC Bihor Oradea

Luceafărul Oradea – CSM Râmnicu Vâlcea

CS Mioveni – FC Maramureş Baia Mare

FC Olt Slatina – FCM Târgu Mureş

Corona Braşov şi UTA Arad vor sta

Clasament


#        Echipă                  M      V       E       Π       Glv.            P

1.Corona Braşov         24      14      6        4        41-22          48

2.Poli Timişoara          23      12      8        3        38-18          44

3.Damila Măciuca        23      12      5        6        32-21          41

4.UTA Arad                24      11      7        6        29-17          40

5.FC Bihor Oradea       23      8        8        9        34-30          32

6.FCM Tg. Mureş         23      9        5        9        30-29          32

7.FC Argeş Piteşti        23      9        4        10      33-34          31

8.CSM Rm. Vâlcea        23      9        4        10      25-27          31

9.CS Mioveni               23      6        11      6        26-23          29

10.Luceafărul Oradea    23      6        8        9        24-30          26

11.FC Maramureş         23      5        8        10      21-35          23

12.FC Olt Slatina          23      4        10      9        27-28          22

13.Unirea Alba Iulia       23      3        2        18      12-55          11

14.Voinţa Sibiu             0        0        0        0        0-0              0

15.FC Timişoara            0        0        0        0        0-0              0

*locurile 1-2 promovează în Liga I, iar 12-15 retrogradează în Liga a III-a