Alarma sună, din nou, în Vâlcea!


Astăzi, vâlcenii vor auzi semnale de alarmare, între orele 10.00 – 11.00, urmând ca, în funcție de caracteristicile tehnice, să fie testate și echipamentele care permit transmiterea mesajelor de avertizare vocală către populație.
IGSU va desfășura lunar exerciții pentru testarea și verificarea sistemului de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă. În toate județele țării vor avea loc exerciții pentru verificarea funcționării mijloacelor de alarmare a populației, în vederea centralizării permanente a datelor privind starea de operativitate a echipamentelor de înștiințare, avertizare și alarmare, precum și pentru pregătirea continuă a autorităților administrației publice locale.
Începând cu luna august a anului 2017, în prima zi de miercuri a fiecărei luni, în intervalul orar 10.00 – 11.00, vor fi acționate sirenele de alarmare publică existente la nivel național. Simulările vizează atât verificarea echipamentelor care pot fi acționate în mod centralizat (simultan), cât și a celor cu acționare locală. Inspectoratul pentru Situații de Urgență „General Magheru” Vâlcea recomandă cetățenilor: să rămână calmi și să-şi însușească semnificația semnalelor transmise prin mijloacele de avertizare; să se informeze la locul de muncă cu privire la măsurile de protecție, adăpostire şi evacuare stabilite de persoanele cu atribuții (inspectorii de protecție civilă, cadrele tehnice, conducătorii locurilor de muncă); să urmeze indicațiile stabilite de autoritățile locale sau instituțiile specializate (Pompieri, Poliție, Jandarmerie, Poliție locală etc); să se informeze prin posturile radio şi de televiziune cu privire la regulile şi măsurile de comportare în funcție de tipul situației de urgență manifestată.
Semnalele de alarmare a populaţiei şi a salariaților sunt: prealarma aeriană; alarma aeriană; alarma la dezastre şi încetarea alarmei.