Ajutoarele de stat acordate producătorilor agricoli au totalizat peste două miliarde de lei, în 2011


agricolAjutoarele de stat acordate producătorilor agricoli au totalizat peste 2,06 miliarde de lei în 2011, acestea fiind alocate în special pentru susţinerea sectorului zootehnic şi a creditelor de investiţii, precum şi pentru motorina utilizată în agricultură, potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Astfel, au fost acordate fonduri publice în valoare de 68,63 milioane lei unui număr de 773 de producători agricoli, conform Legii creditului agricol pentru producţie, respectiv bonificaţia de 30% la volumul creditelor angajate de aceştia în anul 2009 şi rambursate băncilor finanţatoare până la 31 decembrie 2010, la termenele scadente prevăzute în contractele de împrumut.

Destinaţia creditelor contractate de producătorii agri­coli, în valoare de 225,458 milioane de lei, a fost pentru în­fiin­ţarea, întreţinerea şi recoltarea culturilor agricole (grâu, orz, porumb, floarea soarelui, soia, culturi furajere, le­gu­me, cartof), întreţinerea şi recoltarea plantaţiilor pomi­cole şi viticole, achiziţionarea puilor de pasăre pentru car­ne şi ouă, purceilor pentru îngrăşat, tineretului bovin, ovin şi caprin pentru îngrăşat, dar şi pentru aprovizionarea, pro­ce­sarea hranei şi asigurarea de medicamente pentru animale.

De asemenea, 398 de milioane de lei au fost alocate ajutorului de stat acordat producătorilor agricoli pentru motorina achiziţionată şi utilizată în trimestrele III şi IV din 2010, precum şi în trimestrele I şi II 2011, la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură, în sectoarele vegetal zootehnic şi îmbunătăţiri funciare. Sumele au vizat reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură la 1,162 lei/litru pentru 2010, respectiv 1,20 lei/litru pentru 2011.

Potrivit MADR, circa 6,129 milioane de lei a reprezentat cofinanţarea nerambursabilă de la bugetul de stat pentru proiecte de investiţii din cadrul Programului SAPARD-ul românesc, circa 532,6 milioane lei au fost destinate plăţilor naţionale directe complementare în sectorul zootehnic pentru specia bovine aferentă anului 2010, iar 263,6 milioane lei pentru speciile ovine/caprine.

De asemenea, peste 16 milioane de lei au fost destinate subvenţionării în proporţie de 50% până la 70% din prima de asigurare a producţiei, în funcţie de riscurile asigurate, iar 73,15 milioane lei au reprezentat sumele alocate pentru renta viageră aferentă anului 2010.

Nu în ultimul rând, au fost acordate subvenţii de la bugetul de stat pentru bunăstarea păsărilor şi porcilor, respectiv 688,69 milioane de lei.