„ACASĂ” Parcurs artistic în casele deschise din Greblești – Câineni


• evenimentul cultural propune expoziții de artă plastică, ateliere creative, lectură de texte
„ACASĂ” vă propune o incursiune artistică în Țara Lovistei, în satul Greblești din comuna Câineni, în case deschise special pentru acest eveniment în care veți descoperi expoziții de artă contemporană, ateliere creative pentru copii și lecturi de texte destinate să redescopere bogăția arhitecturii rurale și a sufletului românesc.
Satul românesc este păstrătorul unui patrimoniu arhitectural extraordinar care ne vorbește despre istoria noastră și a genialității constructorilor țărani. El oferă posibilități miraculoase de viață și de petrecere a timpului liber, mai sănătos, mai util.
Parcursul artistic în casele din Greblești – comuna Câineni, județul Vâlcea, este un exercițiu și o pledoarie pentru redescoperirea patrimoniului construit al acestuia, îmbogățit de talentul și creativitatea artiștilor plastici, este îmbinarea trecutului nostru cu viziunea artistică a contemporaneității.
Timp de două zile Arthis – Casa de cultură belgo-româna din Bruxelles, Galeria La noi, la Grebleşti, Uniunea Artiştilor Plastici din România, Filiala Râmnicu Vâlcea a UAP din România, Primăria din Câineni, Școala Gimnazială „General David Praporgescu” din Câineni, Parohia Greblești, Parohia Câineni I și, nu în ultimul rând, oamenii sufletişti din acest sat, gazde bune şi deschise, Şandru Doru, Carmen și Liviu Hopârtean, Ioana Ureche Legeard, Oliveria si Iuli Cazacu, Mihai Daneș, Căminul cultural Greblești, vă invită să redescoperiți comori ascunse ale arhitecturii rurale din acest colț de rai puse în valoare de talentul și creativitatea artiștilor contemporani.
Pe ulițe șerpuitoare, în case primitoare cu prispe și cerdacuri din lemn, în beciuri răcoroase sau pătuluri ce miros a fân proaspăt cosit, artiști de renume internațional au găsit lăcaș pentru expoziții inedite pline de culoare și iubire de frumos.
În satul loviştean Grebleşti vom regăsi nume de rezonanță în pictura românească contemporană: Angela Tomaselli, Gheorghe Dican, Daniel Stancu, Ciprian Munțiu, Cristiana Daneș, Alexandra Pieptea, Olga Popescu, dar și artiștii iconari: Gabriela Popescu, Elena Dican, Elena Radu, Alina Cristea, Mioara Comănescu.
Satul și poveștile lui vor prinde contur prin vocile Elenei Dican, Danielei Ionescu, Ioanei Vîlculescu și a lui Carmen Draghici Hopârtean.
Evenimentul oferă și ateliere creative pentru copiii prezenți în sat în perioada 5-6 august 2023. Haideți la noi „ACASĂ”, la Greblești!

Programul evenimentelor

5-6 august
sat Grebleşti – comuna Câineni, județul Vâlcea
„ACASĂ” – Parcurs artistic în casele deschise din Greblești. Expoziții de artă plastică, ateliere creative, lectură de texte.
5 august
Orele 10.00-12.30
Căminul cultural Grebleşti – Ateliere creative pentru copii strada Bisericii, nr. 8
Ora 14.00
Deschiderea oficială
Vernisaj – Căminul cultural Grebleşti – strada Bisericii nr. 8
5-6 august
Orele 10.00-19.00
Expoziții de artă plastică în casele deschise din Greblești. Angela Tomaselli – La mama Tia – strada Principală, nr. 18. Gheorghe Dican și Ciprian Munțiu – La noi, la Greblești – strada Blănete, nr. 3. Colecție privată – La Oliveria si Iuli Cazacu – strada Calea lungă. Cristiana Daneș – La Casa Daneș – strada Calea lungă, nr. 29. Alexandra Pieptea și Olga Popescu – Căminul Cultural Greblești – strada Bisericii, nr. 8. Daniel Stancu – Biserica veche din Greblești – strada Bisericii, nr. 14. Icoane pe sticlă – La Nelica lu’ Bulgaru – strada Calea lungă, nr. 15. Gabriela Popescu, Elena Dican, Elena Radu, Alina Cristea, Mioara Comănescu.
6 august
Ora 16.00
La noi, la Greblești – strada Blănete, nr. 3. Lectură de texte: Elena Dican, Daniela Ionescu, Ioana Vîlculescu, Carmen Draghici – Hopârtean. Animații musicale. Info: 004 0754.532.482.
Mulțumiri gazdelor: Şandru Doru, Carmen și Liviu Hopârtean, Ioana Ureche Legeard, Oliveria si Iuli Cazacu, Mihai Daneș, Caminul cultural Greblești.
Eveniment organizat de: Arthis – Casa de cultură belgo-română din Bruxelles, Galeria La noi, la Greblesti, Uniunea Artistilor Plastici din România, Filiala Râmnicu Vâlcea a UAP din România, Primăria din Câineni, Școala Gimnazială „General David Praporgescu” din Câineni, Parohia Greblești, Parohia Câineni I. Sponsor: Boromir.