Prăpăd în Zătreni: Casă și bucătărie în flăcări


În noaptea de sâmbătă spre duminică, în comuna Zătreni s-a declanșat alarma. O casă luase foc, iar pompierii au fost chemați de urgență la fața locului. Conform informațiilor oferite de către reprezentanții ISU Vâlcea, până la stingerea incendiului, au ars mai multe bunuri. Dintre acestea, le enumerăm pe cele mai importante: acoperișul casei, construit din lemn cu învelitoare din plăci de azbociment, pe o suprafaţă de circa 16 metri pătrați; o bucătărie de vară, construită din lemn cu învelitoare din plăci de azbociment, cu o suprafaţă tot de aproximativ 16 metri pătrați.

Pompierii au stabilit de unde a pornit totul

De asemenea, pompierii au anunțat și care a fost cauza care a condus la declanșarea prăpădului din Zătreni. Conform lor, în urma cercetărilor preliminare, se pare că focul ar fi izbucnit de la neizolarea termică a coșului de evacuare a fumului față de materialele combustibile (lemn).

Mare atenție la coșurile de fum!

Pentru evitarea unor situaţii asemănătoare celei petrecute în comuna Zătreni, pompierii militari vă recomandă să țineți cont de câteva reguli foarte importante. Aceste sfaturi îi vizează pe proprietarii de locuințe prevăzute cu sisteme de încălzire tradițională (cu sobe).
• verificarea, repararea, izolarea termică şi curăţarea periodică a coşurilor de evacuare a fumului sunt obligatorii;
• coşurile de fum trebuie curăţate periodic pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare;
• coşurile de fum trebuie izolate termic faţă de elementele combustibile ale planşeului sau acoperişului (grinzi sau asterială din lemn).