Școlile vâlcene, pregătite de noul an școlar!


În multe dintre localitățile vâlcene, pregătirile cu unitățile vâlcene sunt în toi. Se fac igienizări, câteva reparații, iar în câteva cazuri vorbim și de lucrări mai ample. Prezent la Colegiul Prefectural, inspectorul școlar general, Andra Bică, a promis că noul an școlar va începe cu dreptul în fiecare localitate.
Mai jos, am luat câteva puncte de vedere ale unor edili, ale unor directori de școli, privind pregătirile pentru noul an școlar 2016-2017.

Edil Nicolae Moraru, comuna Pietrari
„S-a făcut igienizarea, au avut loc și unele reparații și noul an școlar poate începe în bune condiții. Din păcate, în urma unei adrese venită de la Inspectoratul Școlar, am rămas doar cu Școala Gimnazială Pietrari. Școala primară s-a închis din lipsă de elevi. Știam de acest lucru de anul trecut, iar acum s-a pus în practică. Școala Gimnazială are toate avizele de funcționare”.
Menționăm că profesorul Teodor Apostolescu a ieșit la pensie, iar locul de director al școlii a revenit profesoarei de Limba Română, Ana-Maria Săndulescu.

Primar Florinel Constantinescu, oraș Călimănești
„Igienizarea este în plin proces de desfășurare. Nu s-au făcut lucrări ample, ci doar igienizări, zugrăveli, au fost pregătite sobele, unde este cazul și s-a achiziționat și material lemnos pentru la iarnă”.
Sorin Vasilache, primar Băile Olănești
„Ne aflăm pe ultima sută de metri cu igienizarea unităților școlare. S-a făcut și aprovizionarea cu lemne, acolo unde este cazul; s-au verificat centralele termice, s-a schimbat parchetul în unele clase. Pot spune că lucrurile stau bine atât la liceu, cât și la școli și grădinițe”.
Menționăm că în Băile Olănești funcționează Liceul „Iustinian Marina”, două școli generale, una în Olănești și cealaltă în Cheia și trei grădinițe, din care una are program prelungit.

Primar Ion Nicolae, comuna Câineni
„Igienizarea se face de către directorul coordonator, cu profesori, îngrijitori. Avem asigurate și lemnele pentru la iarnă. Din păcate, din cauza lipsei colaborării cu consilierii locali din Opoziție, nu pot face mai nimic. La trei zile după ce s-a decis demararea unor investiții la școli, au venit și au decis că nu mai facem nimic. Acum, aștept banii pentru refacerea acoperișului și lucrări mai ample la Școala cu clasele I-VIII Câinenii Mari”.

Edil Alexandru Dediu, comuna Păușești-Măglași
„Școlile sunt gata de noul an școlar. La Școala din Valea Cheii a fost schimbată tocăria, în timp ce la Școala din Păușești-Măglași s-au văruit pereții. Și cele două grădinițe stau bine. Din păcate, și anul acesta, nu vom dispune de grădiniță cu program prelungit. Vom merge tot pe două unități cu program normal”.
Menționăm că, în Păușești-Măglași, a fost construită o nouă grădiniță, cu fonduri de la Banca Mondială. Noua unitate va avea program normal, iar, la cererile părinților, s-a decis să-i fie schimbat programul cu unul prelungit. Din păcate, prețul meselor pe zi, adică 8 lei, nu a fost tocmai pe placul părinților care au dat înapoi. Uite grădinița, nu e grădinița.

Sonia Iliescu, ales local Racovița
„Lucrările în școli și grădinițe sunt pe final. Au mai fost schimbate lambriuri, acolo unde s-au deteriorat. Mai trebuie achiziționate ceva lemne pentru la iarnă”.
În comuna Racovița, sunt trei școli: în Balota și Gruiu-Lupului, școli primare, și la Copăceni – Școala gimnazială și patru grădinițe: în Racovița, Balota, Copăceni și Gruiu-Lupului.

Primar Gheorghe Melente, comuna Drăgoești
„Igienizarea este spre final, iar școala poate începe în parametrii normali. Avem două unități școlare: o școală gimnazială în Drăgoești și o grădiniță în Buciumeni”.
Sigur vor mai fi câteva zeci de unități școlare ce nu vor primi autorizațiile de funcționare ale Sanepidului, nedispunând, încă, de apă potabilă curentă sau neavând grupurile sanitare în interiorul unităților. În mare, însă, noul an școlar va demara mult mai bine față de cel precedent.

„Vicele” Adrian Cosac, comuna Vlădești
„Școala și grădinița au fost igienizate, s-au făcut reparații la interioare și-n exterior și a fost amenajat și un parc pentru copii, chiar lângă unitatea preșcolară. Micuții au și loc de joacă, cu tobogan, leagăne”.