71 DE ȘCOLI DIN VÂLCEA ar putea primi bani pentru a reduce rata abandonului școlar


Rata abandonului școlar a crescut în cei doi ani ai pandemiei de Coronavirus. Datele oficiale arată că România este, din această perspectivă, pe primele locuri din Europa în ceea ce privește rata abandonului școlar în rândul elevilor.
„Pentru anul 2022, România își propune o reducere de la 15,6% la 9% a ratei abandonului școlar. Pentru asta vor fi folosiți bani din Planul Național de Redresare și Reziliență. Este o țintă ambițioasă, dificil de atins, dar printr-un efort susținut și o colaborare interinstituțională, obiectivul poate fi îndeplinit cu succes. În acest sens, Guvernul a adoptat Programul naţional de reducere a abandonului şcolar, care va beneficia de o finanţare de 543 de milioane de euro, bani ce pot fi accesați prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Peste 3.000 de școli, considerate cu risc mare de abandon școlar, vor primi bani pentru a reduce cât mai rapid posibil acest fenomen”, a declarat, pe marginea acestui subiect, Claudia Banu, senator PNL de Vâlcea.

Cum pot fi folosiți banii pe care îi vor primi școlile?

La nivel național, 3.235 de şcoli au fost identificate ca fiind eligibile, adică în sensul că se confruntă cu situații concrete de risc de abandon şcolar. Dintre acestea, 71 de unități provin din județul Vâlcea. Este vorba de şcoli cu un număr redus de elevi, în mare parte din mediul rural, care vor beneficia de prioritate în acordarea acestor granturi. Aceste unități au fost identificate prin utilizarea Mecanismului de Avertizare Timpurie în Educație (MATE).
„Școlile din program vor putea acorda din aceste granturi sprijin material direct în beneficiul elevilor şi al familiilor acestora. Din aceste granturi şcolile pot finanţa activităţi remediale, unele activităţi extracurriculare, vizite de documentare, excursii, tabere, festivaluri, activități nonformale, activități culturale comunitare, sportive. De asemenea, școlile vor putea achiziţiona echipament sportiv, echipament IT şi chiar elemente vestimentare. Până la finalul lunii martie 2022, primele 750 de unități de învățământ vor beneficia de finanțare”, a mai transmis Claudia Banu.