60 euro/ha, plafon maxim pentru plăţile de suprafaţă


Circa 60 de euro pe hectar ar urma să primească agricultorii români în contul plăţilor naţionale directe comple­mentare pe suprafaţă pentru anul 2011, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern elaborat de Ministerul Agriculturii şi publicat la finele săptămânii trecute.

Cuantumul propus, de 60,0 euro/ha, reprezintă 81,5% din totalul maxim posibil ce putea fi acordat, de 73,56 euro/ha, aprobat de Comisia Europeană şi care a fost promis tot anul de conducerea Ministerului Agriculturii.

Pe lângă aceşti bani, cultivatorii de in şi cânepă pentru fibră ar urma să mai primească 41,7 euro/ha, cei de hamei – 60 euro/hectar, în timp ce pentru culti­va­torii  de tutun vor fi acordaţi în plus 1.140 /ha, iar pentru cei de sfeclă de zahăr – 237 euro/ha. Banii primiţi de agricultori vor fi, în realitate, ceva mai puţini decât su­mele prevăzute în proiect, din cauza creşterii suprafeţei pentru care au fost solicitate plăţi pe hectar în acest an, iar subvenţiile vor fi plătite în lei, la cursul de schimb de 4,3575 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Euro­peană în data de 30 septembrie 2011.

În proiectul de act normativ se menţionează că aceasta este suma maximă pe care de Ministerul Agriculturii o poate aloca plăţilor directe pe supra­faţă pentru 2011, comunicată de Minis­terul de Finanţe după discutarea buge­tului pe anul viitor cu Comisia Euro­pea­nă şi Fondul Monetar Internaţional.

„La stabilirea acestei sume s-au avut în vedere plafoanele orientative pentru bugetul pe anul 2012 aferent Mi­nis­terului Agriculturii, aşa cum au fost co­municate de către Ministerul Finan­ţelor Publice la începutul lunii noiembrie 2011, în urma analizei indicatorilor bugetari, respectiv veniturile, cheltuielile şi deficitul bugetului general consolidat, care a fost efectuată împreună cu Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional”, se precizează în Nota de Fundamentare a proiectului de HG.

Deşi suma este mai mică decât maximul posibil, cuantumul de 60 euro/ha reprezintă o creştere de 18,4% faţă de valoarea subvenţiei pe suprafaţă acordată pentru 2010, de 50,64 euro/ha, se mai precizează în document. Potrivit proiectului de buget de stat pe 2012 discutat în Guvern în 11 noiembrie 2011, bugetul Ministerul Agriculturii ar urma să fie, anul viitor, de 14,9 miliarde lei.