4 martie 2012 – Ziua Luptei Împotriva Exploatării Sexuale


Începând cu anul 2009, la data de 4 martie, la nivel mondial, se sărbătoreşte Ziua Luptei Împotriva Exploatării Sexuale. Este o zi menită să aducă în prim plan pericolul pe care îl prezintă actele de violenţă, abuz si exploatare sexuală în în­treaga societate, inclusiv asupra copiilor. Fiind o problemă sensibilă, dar şi com­plexă în acelaşi timp, exploatarea sexuală rămâne o realitate de o amploare îngrijorătoare.

Cu această ocazie, Centrul Regional Piteşti din cadrul Agenţiei Naţionale Îm­po­triva Traficului de Persoane, doreşte să marcheze prin evenimente speciale această zi.

Astfel, în colaborare cu reprezentanţi din cadrul  Centrului Judeţean de Asistenţă Psihopedagogică Vâlcea şi Inspectoratului Şcolar Judeţean Vâlcea, ieri, la  sediul Colegiului Tehnic Energetic din Râmnicu Vâlcea, jud. Vâlcea, au desfăşurat o serie de activităţi de prevenire şi informare a elevilor, privind fenomenul traficului de persoane.

O tehnică de recrutare a tinerelor, tot mai des folosită de către reţelele de trafic de persoane este denumită metoda „prin îndrăgostire”, iar cel care o practică este denumit de către specialiştii structurilor de prevenire şi combatere a fenomenului ca „loverboy”.

În cadrul campaniei, au fost prezentate materiale video pe tema traficului de persoane, dar şi diferite cazuri ale unor victime ale acestor „loverboys”. ANITP avertizează că această problemă este una la nivel naţional şi internaţional, existând din ce în ce mai multe astfel de cazuri.

În perioada următoare, Centrul Regional Piteşti din cadrul Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane, va continua să desfăşoare o serie de activităţi de prevenire şi informare a elevilor din instituţiile şcolare de pe raza judeţului Vâlcea, în colaborare cu reprezentanţii din cadrul instituţiilor partenere.

Coordonator Centru Regional Piteşti