28 MILIARDE DE LEI VECHI! Acesta este prețul maxim cu care se poate construi un kilometru de drum județean


Guvernul a anunțat că standardele de cost vor fi „similare proiectelor finanțate din fonduri europene”
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a supus consultării publice proiectul de act normativ care urmează să reglementeze standardele de cost pe locuitor și pe kilometru, pentru dezvoltarea și modernizarea rețelelor de apă, canalizare și drumuri finanțate prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”. Într-un comunicat oficial de presă, cuvintele care sare în ochi sunt „standardele similare proiectelor finanțate din fonduri europene”. Nu „identice”!
Astfel, pentru rețelele de apă și canalizare, proiectul de act normativ prevede standardele de cost utilizate pentru proiectele finanțate din fonduri europene. Costul standard al rețelelor de apă este de cel mult 1.250 euro pe locuitor, iar cel al rețelelor de canalizare este de maxim 2.500 pe locuitor.

Prețul pentru realizarea unui kilometru de drum comunal nu poate depăși 330.000 euro!

„În cazul drumurilor, unde nu există standarde de cost utilizate pentru proiectele finanțate din fonduri europene, costul standard este calculat pe baza celor stabilite în 2010 și abrogate în 2018, ajustate cu creșterile de preț la nivel mondial al materialelor de construcții, stabilite de Institutul Național de Statistică”, după cum a  explicat ministrul.
Astfel, costul standard maxim pentru un kilometru de drum comunal este de maxim 330.000 euro. Prețul unui kilometru de drum județean nu poate depăși 560.000 euro, iar centurile ocolitoare, în funcție de numărul de benzi și tipul carosabilului pot avea prețuri standard între maxim 2,12 și maxim 6,34 milioane de euro.
Actul normativ prin care s-a adoptat programul „Anghel Saligny” prevede un termen de 15 zile pentru stabilirea acestor costuri standard și 30 de zile pentru stabilirea costurilor standard privind rețelele de gaze. Acestea urmează a fi adoptate printr-un ordin comun al ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației și al ministrului Energiei.
Sursă foto: Arhivă