26 Iunie – Ziua Internaţională de luptă împotriva traficului şi consumului ilicit de droguri


Începând cu anul 1987, în fiecare an, în data de 26 iunie, la nivelul tuturor ţărilor membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite se marchează Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Traficului şi Consumului Ilicit de Droguri.
Pentru marcarea acestei zile, Agenţia Naţională Antidrog (ANA), prin CPECA Vâlcea, a lansat Strategia locală antidrog, eveniment ce a avut loc joi, 26 iunie 2014, ora 12.00, în Sala „Amfiteatru” din cadrul Complexului de Servicii Comunitare Râmnicu Vâlcea.
Cu prilejul acestei întâlniri, medicul CPECA Vâlcea, dr. Georgiana Țîrcomnicu, a prezentat situația consumului drogurilor la nivelul județului Vâlcea, după cum urmează:
– În luna ianuarie 2014, existau în evidenţa CPECA Valcea 10 beneficiari în asistență, în prezent sunt 23 beneficiari. Tot ianuarie existau opt dependenţi de alcool în tratament medicamentos, iar pe parcursul celor şase luni din anul 2014 au fost introduse în tratament alte nouă persoane.
– În anul 2013, au fost efectuate 86 de testări ale prezenţei drogurilor în urină, din care 34% pozitive. Tot în 2013, au fost consiliate şi informate 132 de persoane, din care 44% minori, cu vârste pornind de la 12 ani. În evidenţă există un numar de 62 persoane. Consumatorii din evidenţa CPECA Vâlcea au vârste cuprinse între 12 şi 35 de ani. Se constată creșterea îngrijo­rătoare a numărului minorilor (trei) consumatori de droguri aflați în tratament, precum și scăderea vârstei debutului consumului (12 ani).
În cadrul procesului de monitorizare a urgenţelor nonfatale datorate consumului de droguri, prin transmiterea de către Unităţile de Primiri Urgenţe a Fişei standard de înregistrare a urgenţelor medicale datorate consumului de droguri, în cursul anului 2013 au fost comunicate de către U.P.U. Vâlcea nouă de astfel de fişe; până în prezent sunt comunicate patru fișe datorate consumului de substanțe psihoactive – la UPU, ceea ce preconizează o scădere a acestor cazuri datorată intrării în ilegalitate a noilor substanțe cu proprietăți psihoactive (etnobotanicele).
S-a accentuat pe rolul Agenției Naționale Antidrog de coordonator al luptei  antidrog la nivel național și local, precum și pe noile atribuții ale specialiștilor în asistență în domeniul drogurilor (medic, psiholog și asistent social), ca urmare a punerii în aplicare a noului Cod Penal, a aplicării art. 191 din Legea nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în scopul includerii în circuitul integrat de asistenţă a persoanelor consumatoare de droguri – privitor la evaluarea solicitată prin ordonanță de procurorii de caz din cadrul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Vâlcea (deja existând trei astfel de solicitări de evaluare).
La această manifestare au participat reprezentanți ai Instituțiilor publice și private partenere, ce au atribuții în domeniul drogurilor (IPJ Vâlcea, IJJ Vâlcea, DGASPC Vâlcea, ISJ Vâcea – CJRAE Vâlcea, DJTS Vâlcea, Serviciul de Probațiune Vâlcea, World Vision-Biroul Zonal Vâlcea, conducerea DGASPC Vâlcea, precum și reprezentanți ai Centrelor subordonate DGASPC Vâlcea), precum și Şeful Centrului Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Pitești, cms. șef Constantin Durleci.
„Trăim într-o lume în continuă schimbare, cu o dinamică impresionantă. Consumul şi traficul de droguri, prin noile valenţe, sunt factori care contribuie la această dinamică. Zi de zi, apar substanţe psihoactive noi, se schimbă modelele de consum, apar noi metode de traficare, se nasc noi atitudini faţă de complexitatea problematicii antidrog. România este parte din realitatea mondială a drogurilor. Statisticile arată că aproximativ 600.000 tineri cu vârsta cuprinsă între 15-34 ani au consumat cel puţin o dată în viaţă un drog ilicit, în timp ce, peste 300 dintre aceştia au decedat în ultimii 10 ani din cauza consumului de droguri. Dincolo de justeţea cu care descriu realitatea, aceste cifre ascund drame personale şi familiale inimaginabile, cu vieţi şi destine schimbate, uneori într-o formă brutală. Trebuie să avem o abordare multidisciplinară a problemei, să ne unim toate instituțiile în această luptă cu moartea albă!”, a declarat comisarul şef Constantin Durleci.
An de an, Oficiul Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Criminalitate (UNODC) este promotorul campaniei internaţionale de sensibilizare privind provocarea majoră pe care drogurile ilicite o reprezintă pentru societate în ansamblu. Directorul executiv al UNODC, Yury Fedotov, declară că drogurile ameninţă viaţa şi bunăstarea oamenilor. Peste 200.000 de persoane mor anual din cauza drogurilor; dar drogurile nu afectează doar consumatorul, efectele negative se resfrâng şi asupra familiei şi celor dragi.
Tulburările legate de consumul de droguri subminează relaţiile apropiate, distrug viaţa familială, inclusiv a copiilor, şi pot duce la ruinarea oportunităţilor de educaţie sau angajare. Impactul lor este resimţit la nivelul comunităţii, sistemului de justiţie şi în întreaga societate.
Tema UNODC pentru Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Traficului şi Consumului Ilicit de Droguri de anul acesta oferă un mesaj de speranţă: „Tulburările legate de consumul de droguri pot fi prevenite şi tratate”.
Cei care suferă din cauza tulburărilor legate de consumul de droguri pot fi susținuţi prin tratament bazat pe dovezi ştiinţifice. Mulți dintre consumatorii care mor, mor din cauza supradozei, supradoză care poate fi prevenită. Copiii și tinerii trebuie, de asemenea, să fie educaţi cu privire la consecinţele asociate consumului de droguri.
În perioada viitoare, urmează ca voluntarii CPECA Vâlcea să primească scrisori de mulțumire din partea Directorului Agenției Naționale Antidrog, pentru activitatea depusă.

Mesajul UNODC (Biroul ONU pentru Droguri și Criminalitate) cu ocazia Zilei Internaţionale de Luptă Împotriva Traficului şi Consumului Ilicit de Droguri (26 iunie 2014)
Drogurile ameninţă viaţa şi bunăstarea oamenilor. Peste 200.000 de persoane mor anual din cauza drogurilor; dar drogurile nu afectează doar consumatorul, efectele negative se resfrâng şi asupra familiei şi celor dragi.
Tulburările legate de consumul de droguri subminează relaţiile apropiate, distrug viaţa familială, inclusiv a copiilor, şi pot duce la ruinarea oportunităţilor de educaţie sau angajare. Impactul lor este resimţit la nivelul comunităţii, sistemului de justiţie şi în întreaga societate.
Cei care suferă din cauza tulburărilor legate de consumul de droguri pot fi susținuţi prin tratament bazat pe dovezi ştiinţifice și mulți dintre consumatorii care mor, mor din cauza supradozei, supradoză care poate fi prevenită. Copiii și tinerii trebuie, de asemenea, să fie educaţi cu privire la consecinţele asociate consumului de droguri.
Împreună, aceste elemente constituie parte din misiunea globală a UNODC de a promova şi susţine accesul consumatorilor de droguri la tratament pentru dependenţa de droguri, la servicii de asistenţă şi prevenire HIV, în acord cu respectarea principiilor drepturilor omului.
Cu ocazia Zilei Internaţionale de Luptă Împotriva Traficului şi Consumului Ilicit de Droguri este important să reamintim faptul că problemele cauzate de consumul de droguri pot fi prevenite şi tratate. Deci, unde există ajutor există şi speranţă!

Declaraţia d-lui Yury Fedotov, Directorul executiv al UNODC

Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Vâlcea