22 de depozite de deșeuri amenajate ilegal în Vâlcea


Mai multe UAT-uri au fost sancționate pe partea de salubritate, în urma controalelor efectuate, în această perioadă de reprezentanții Instituției Prefectului Vâlcea, alături de cei ai Gărzii de Mediu. S-au găsit o serie de neconformități, iar cele care au predominat făceau referire la existența pe teritoriul localităților a unor depozite ilegale pentru depozitarea deșeurilor.
Bomba întregii situații este aceea că au fost descoperite, la nivel de județ, în cele 32 de controale efectuate la UAT-uri, 22 de puncte ilegale de depozitare a deșeurilor. Primăriile respective au fost somate să înlăture deșeurile, urmând apoi ca reprezentanții Gărzii de Mediu să aplice sancțiunile conform legii în vigoare. În orașul Ocnele Mari, s-a constatat, în urma lichidării unui incendiu, că există o zonă ce fusese amenajată pentru acumularea de gunoaie. Culmea este că acel depozit improvizat se afla pe un teren al Ministerului Economiei. Primăria Ocnele Mari va lua toate măsurile pentru salubrizarea zonei respective.
Au fost efectuate, per total, 124 de controale la unitățile administrativ-teritoriale din județ, din care 81 efectuate de Garda de Mediu. S-au aplicat 17 sancțiuni contravenționale, din care trei avertismente și 14 amenzi de 31.000 lei. Amenda minimă a fost de 1.000 lei, iar cea maximă – 5.000 lei, aceasta din urmă fiind dată comunelor Sinești, Livezi și Drăgășani. Au mai fost sancționate localitățile: Alunu, Șușani, Valea Mare.
Prin ordin de prefect, s-au mai efectuat 43 de controale, fiind aplicate două amenzi de câte 30.000 lei, una către Primăria Oteșani și cealaltă către o societate privată.