150 DE INSULE ECOLOGICE vor fi realizate în Râmnic pentru colectarea separată a deșeurilor


• Primăria municipiului primește 1,5 milioane de euro din fonduri europene pentru realizarea acestui proiect prin care se urmărește creșterea semnificativă a procentului de colectare separată a deșeurilor
Oficializat prin semnătură electronică joi, 9 martie 2023, cel mai recent contract de finanțare câștigat de Primăria Râmnicu Vâlcea prevede amplasarea în municipiu a 150 de insule ecologice digitalizate prin intermediul cărora se urmărește creșterea semnificativă a procentului de colectare separată a deșeurilor. Contractul, în valoare de 1,5 milioane euro, a fost depus în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Componenta C3 – Managementul deșeurilor, iar proiectul a fost aprobat prin Hotărârea Consiliului Local nr. 256/2022.

Cum vor fi utilizate insulele ecologice?

Insulele ecologice funcționează pe bază de cartele de acces, ceea ce împiedică depozitarea deșeurilor în alte locuri decât în cele special amenajate. Acestea vor fi amplasate în zonele cu blocuri de apartamente și sunt compuse dintr-un ansamblu de containere pentru colectarea separată a deșeurilor (hârtie și carton, plastic și metal, deșeuri de sticlă, biologice și reziduale), protejate anti-vandalism și împotriva accesului neautorizat. Vor fi dotate cu acces digitalizat pentru persoanele fizice arondate și cu modul GSM și vor avea alocată o bază de date privind beneficiarii serviciului. Fiecare insulă ecologică va deservi cel puțin 200 de locuitori/ apartamente.
Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea continuă astfel demersul constant pentru un management cât mai eficient al deșeurilor, jalonat de deschiderea, în anul 2009, a depozitului ecologic de la Fețeni (investiție realizată în baza unei finanțări ISPA), de investițiile în modernizarea celor 260 de puncte de colectare a deșeurilor din Râmnic, cărora li se adaugă 50 de puncte de colectare deșeuri reciclabile, sau, mai recent, de obținerea finanțării prin PNRR, în valoare de 780.000 euro, pentru realizarea unui Centru de colectare deșeuri prin aport voluntar.