Zi istorică: Guvernul declasează astăzi DRUMUL NAȚIONAL DE PĂMÂNT care a făcut Vâlcea de rușine!


Drumul Național 7D din nord-estul județului nostru este foarte bine cunoscut în Vâlcea, dar probabil și în multe alte zone drept un «paria» al drumurilor naționale din țara noastră! Asta pentru că acest drum, care are pomposul rang de «drum național», este printre ultimele, dacă nu chiar ultimul din România care nu este asfaltat în totalitate. Iar atunci când în Țara Loviștei plouă, calea rutieră de «anvergură» națională se transformă într-un veritabil drum de noroi așa cum nici prin multe comune nu mai întâlnești!
Ani la rând, cei care au condus Consiliul Județean Vâlcea, dar și primarii localităților vâlcene prin care trece DN 7D au făcut multe zeci (dacă nu chiar sute!) de demersuri către autoritățile centrale în vederea declasării drumului și trecerea lui în subordinea Consiliului Județean Vâlcea. Se speră că, în acest mod, CJ Vâlcea va găsi banii necesari, eventual apelând la fonduri europene nerambursabile, pentru a face ceea ce Ministerul Transporturilor nu a reușit în ani și ani: să asfalteze pacostea de drum care ne-a făcut de rușine în toată țara! Și primarii din zonă au interesul ca acest drum să fie asfaltat deoarece este de-a râsu-plânsu să ieși din drumul comunal asfaltat în drumul național… plin de noroaie! În plus, șoferii care au drum prin zonă și nu știu povestea cred că primarii sunt de vină pentru că nu asfaltează acest drum (care, de fapt, nu intră în aria de lor de acțiune și, până la declasare, nici măcar în a Consiliului Județean Vâlcea). Oricum, probabil că până acum toți șoferii au aflat povestea drumului național de pământ și știu către care instituții să-și îndrepte înjurăturile bine «condimentate»!

Ce vrea să facă Guvernul?

În ședința de joi, 24 iunie 2021, vâlceanul din fruntea Guvernului îi poate pasa președintelui Consiliului Județean Vâlcea problema asfaltării Drumului Național 7D. Oricum, asta era doleanța autorităților județene vâlcene de mulți ani, iar Florin Cîțu pare să știe că trebuie să se «spele» pe mâini de o asemenea chestiune, mai ales atunci când alții sunt interesați să se înhame la dificila rezolvare a problemei.
Astfel, Guvernul vrea să aprobe inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului și transmiterea acestui sector de drum naţional, inclusiv a terenului aferent, din domeniul public al statului şi din administrarea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii în domeniul public al județului Vâlcea, precum şi declasarea acestuia din categoria funcţională a drumurilor de interes naţional şi încadrarea în categoria funcţională a drumurilor de interes județean. Adică exact ce solicită autoritățile județene încă de pe vremea răposatului președinte Ion Cîlea!

Cum sună hotărârea pe care Guvernul vrea să o aprobe în ședința din 24 iunie?

Guvernul României adoptă prezenta hotărâre:
Art. 1. Se aprobă modificarea datelor tehnice și actualizarea valorii de inventar a unui imobil reprezentând teren aferent DN 7D, ca urmare înscrierii bunului în cartea funciară,
Art. 2. (1) Se aprobă transmiterea unui sector de drum naţional, inclusiv a terenului aferent, situat în județul Vâlcea, din domeniul public al statului şi din administrarea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii în domeniul public al județului Vâlcea.
(2) Se aprobă declasarea unui sector de drum naţional, inclusiv a terenului aferent, situat în județul Vâlcea din categoria funcțională a drumurilor de interes național și încadrarea acestuia în categoria funcțională a drumurilor de interes județean.
Art. 3. Predarea-preluarea sectorului de drum național, inclusiv a terenului aferent acestuia se face pe bază de protocol încheiat între părţile interesate, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.
Art. 4. Ministerul Transporturilor și Infrastructurii împreună cu Ministerul Finanţelor vor opera modificările corespunzătoare pentr aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului.