Zece copii din Vâlcea, aleși să transmită generației 2068 semnificația Centenarului Marii Uniri


• mai multe personalități publice au fost premiate pentru contribuția adusă în manifestările organizate de Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria”, Filiala Județeană „Matei Basarab” Vâlcea cu prilejul Centenarului
Sâmbătă, 23 februarie, în sala de conferințe a Bibliotecii Județene „Antim Ivireanul” din Râmnicu Vâlcea s-a desfășurat o festivitate de decernare a Medaliei „Centenarul Marii Uniri de la Alba-Iulia, 1918-2018”, a Diplomei aniversare și a Diplomei de excelență unor personalități laice și bisericești, din lumea militară, a culturii, științei și artei, implicate în manifestările dedicate Centenarului Marii Uniri. Întreaga acțiune a fost organizată de către reprezentanții Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, Filiala Județeană „Matei Basarab” Vâlcea.
Programul activităților a debutat cu un miniconcert de cântece patriotice susținut de Corul Seminarului Teologic „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea (dirijor pr. prof. dr. Codruț Dumitru-Siluan Scurtu), care a smuls ropote de aplauze din partea numeroșilor participanți. A urmat un moment foarte emoționant în care Eugen Petrescu, președintele Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, Filiala Județeană „Matei Basarab” Vâlcea, alături de generalul de brigadă Grigore Buciu, vicepreședinte al Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” au oferit însemne specifice Centenarului Marii Uniri unor copii cu vârste cuprinse între câteva luni și 15 ani. În acest mod, copiii, viitorii adulți ai anului 2068, au fost însărcinați să transmită semnificația Centenarului generațiilor care vor marca un secol și jumătate de la înfăptuirea Marii Uniri de la 1918.
Evenimentul a continuat cu o prezentare sumară, în date și imagini, a manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri, decernarea medaliei și a diplomelor de excelență. Ampla manifestare s-a încheiat cu un recital de cântece patriotice și populare, din vechiul repertoriu românesc, susținut de Corul „Vocea Topologului”, Galicea (dirijor pr. prof. Ion Tițu) și Grupul folcloric „Haiducii de la Amărăști (dirijor învățător Constantin Drăghici).