Vorbe și doar vorbe… Notificare pentru SC Urban SA să ridice gunoiul din stație


Mai mulți primari din județ i-au semnalat prefectului Florian Marin faptul că SC Urban SA a modificat tarifele de colectare a gunoiului, ca urmare a închiderii stației de sortare de la Stolniceni. Problema a fost analizată de către prefect la întâlnirea cu președintele Consiliului Județean Vâlcea, Constantin Rădulescu, cu președintele ADI Salubrizare Vâlcea, Adrian Cosac, în vederea găsirii unor soluții legale de gestionare a situației deșeurilor din județ. Pentru a lămuri problema, prefectul Florian Marin a ținut să precizeze că Instituția Prefectului nu are atribuția legală de închidere a gropilor de gunoi sau stațiilor de sortare a deșeurilor. Obligația prefectului este însă aceea de a cere instituțiilor abilitate cu rol în respectarea și aplicarea legislației de mediu de a urmări respectarea normelor în domeniu și de a lua măsuri în consecință.
Reamintim că, în luna februarie a acestui an, SC Urban SA și-a luat angajamentul de a transporta din stația de sortare de la Stolniceni tot gunoiul excedentar și asta până pe data de 19 aprilie. Din păcate, Corpul de control al prefectului a constatat că deșeurile au crescut cu câteva mii de tone în stație, iar cele declarate de către reprezentanții firmei de colectare a deșeurilor au fost doar așa, la modul declarativ. În aceste condiții, a fost notificată societatea ca, în termen de maximum șase luni de zile, să ridice gunoiul din stație, pentru a putea fi reînnoită autorizația de funcționare.
„Ideea prezentată în spațiul public cum că stația ar fi fost definitiv închisă nu are corespondent în realitate. Stă la îndemâna societății ca, în cel mai scurt timp, să rezolve situația transportării gunoiului excedentar și oricând, în cele 6 luni de zile, dacă condițiile legale vor fi întrunite, activitatea în stație poate fi reluată. Pe final le solicit reprezentanților SC Urban SA să respecte legea și să nu mai prezinte primarilor și locuitorilor județului o altă realitate….”, a declarat prefectul de Vâlcea, Florian Marin.