VEȘTI BUNE pentru vâlcenii care se încălzesc cu lemne


În data de 9 noiembrie 2021, în plenul Camerei Deputaților a fost adoptat un proiect de lege cu implicații majore în special pentru românii care locuiesc în mediul rural și în mediul urban mic (acolo unde nu există rețele de alimentare cu gaze natural). Asta pentru că proiectul de lege adoptat viza ca taxa pe valoarea adăugată (TVA) la lemnele de foc să scadă de la 19% la 5%. În urma reducerii acestei taxe, românii care au nevoie de lemne de foc vor putea achiziționa acest produs la valori mai mici decât cele practicate în ultimele luni, când inflația s-a simțit inclusiv în prețurile practicate la vânzarea lemnelor de foc!

Laurențiu Cazan: „Multor români le este greu să-și acopere cheltuielile necesare întreținerii gospodăriei”

Printre deputații care au votat pentru adoptarea proiectului de lege la care am făcut referire s-a numărat și vâlceanul Laurențiu Cazan. Liberalul a declarat că noua lege va veni în sprijinul multor români cu venituri mici, care folosesc lemnul drept principala sursă pentru încălzirea locuinței în sezonul rece.
„Pandemia și criza economică au redus drastic nivelul de trai al multor locuitori din mediul rural românesc. Multor români le este greu să-și acopere cheltuielile necesare întreținerii gospodăriei. Reducerea TVA-ului pentru lemnele de foc vine în ajutorul lor. Așa cum cunoașteți, ne-am propus să luăm toate măsurile posibile pentru a atenua urmările pandemiei. Din păcate, în România se preconizează a urma o iarnă lungă și grea. Astfel, sunt convins că măsura reducerii TVA la lemnele de foc le va fi folositoare celor care folosesc lemnul de foc ca principală sursă de încălzire a locuințelor”, a declarat deputatul Laurențiu Cazan.
Din informațiile pe care le-a mai prezentat deputatul Laurențiu Cazan, peste 45% din gospodăriile românești vor beneficia de această reducere a taxei pe valoarea adăugată pentru lemnele de foc. În Vâlcea, procentul este chiar mai ridicat de atât, aproximativ jumătate dintre locuitorii județului nostru folosind lemnul ca principală sursă de încălzire a locuințelor.

Compensațiile pentru energie electrică și gaze naturale vor fi acordate
pentru perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022

Referitor la energia electrică, persoanele care vor beneficia de acest ajutor sunt clienți casnici, persoane fizice, al căror consum de energie electrică, în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022, se situează între 150kwh – 1000 kwh. Această schemă de compensare vizează acordarea unei compensări la plata facturilor de energie electrică în valoare de 0,21 RON kwh, reprezentând media tarifelor de reglementare. Valoarea aceasta se acordă în cazul în care diferența între prețul final al energiei și prețul de referință este mai mare de 0,21 lei/kwh. În caz contrar compensația acordată este egală cu diferența între prețul final al energiei electrice și prețul de referință. Beneficiarii nu trebuie să întreprindă demersuri pentru a beneficia de aceste compensări la plata facturilor, fiind suficient să se încadreze în acel consum anunțat mai sus.
Cu privire la clienții casnici beneficiari de compensare la plata facturilor pentru consumul de gaze naturale, proiectul de lege adoptat recent de Camera Deputaților se referă la persoanele fizice al căror consum de gaze naturale (tot pentru perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022), se situează între 80 metri cubi – 1.000 metri cubi. Compensarea facturilor aferente consumului de gaze naturale se realizează prin aplicarea unei cote procentuale de 25% la un preț de referință de 125 lei/mwh. Compensarea acordată este de maximum 25% din consumul de gaze naturale facturat în perioada menționată mai sus, care, evident, că nu poate depăși limita maximă de 1.000 metri cubi. Compensarea acordată va fi consemnată distinct în factura/ anexa la factură emisă de furnizorul de energie electrică/ gaze naturale. Beneficiarii nu trebuie să întreprindă demersuri suplimentare pentru a beneficia de aceste compensări.