Vești bune: Guvernul a aprobat plățile pentru crescătorii de bovine


Executivul a aprobat joi, plafonul de 99 milioane de euro, care se vor acorda crescătorilor de animale sub forma de subvenții, pe parcursul anului 2017. Banii se acorda pentru schemele de sprijin cuplat in sectorul zootehnic si se vor distribui astfel:
• 1.470.000 euro, respectiv 6.760.971 lei, pentru categoria bivolițe de lapte;
• 11.550.000 euro, respectiv 53.121.915 lei pentru categoria taurine din rase de carne și metișii acestora;
• 85.999.133 euro, respectiv 395.535.812 lei pentru categoria vaci de lapte.
Datorită faptului că proprietarii de animale trebuie să dețină bivolițele de lapte, vacile de lapte, vacile din rase de carne și vacile metise cu rase de carne pentru cel puțin șase luni dinaintea depunerii cererii unice de plată, proiectul legislativ reglementează plata în avans, pentru o parte din subvenție.
Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) poate începe onorarea plăților de pe 16 noiembrie, putând acorda plăți în avans, cu încadrarea în procentul maxim de 70%. După 1 decembrie, APIA va onora plățile corespunzătoare diferenței între cuantumul calculat și acordat începând cu data de 16 noiembrie 2017 și plafonul financiar al fiecărei scheme menționate anterior.
Aplicarea acestor măsuri are ca scop permiterea beneficiarilor de a-și elabora propriul plan de afaceri și program de dezvoltare pe termen scurt, în condițiile cunoașterii sumelor pe care urmează să le primească. Plățile în avans, începând cu 16 noiembrie au ca scop asigurarea de capital financiar necesar pentru derularea la timp a activităților specific din sectorul zootehnic. De asemenea, se urmărește și crearea unor oportunități de creștere atât a fluxului comercial al input-urilor necesare fermierilor cât și a fluxului de capital angajat pentru finanțarea activităților agricole. Plățile se fac în lei, la cursul de schimb de 4,5993 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 29 septembrie 2017.