Vali Conea, arma secretă a turismului vâlcean


• cunoscutul și îndrăgitul realizator TV, un împătimit al muntelui, și-a pus la dispoziție întreaga arhivă video pentru noul Centru de Informare Turistică

După cum vă informam și în edițiile noastre anterioare, în incinta Teatrului Anton Pann, s-a realizat o investiție menită să promoveze turismul acestui județ. Valoarea proiectului “Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică în judeţul Vâlcea” finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 5 pentru crearea Centrelor Naţionale de Informare şi Promovare Turistică este de 1.213.241,95 lei, din care: 886.742,71 lei cheltuieli eligibile; 115.292,85 lei cheltuieli neeligibile şi TVA aferent acestora; 211.206,39 lei TVA aferent cheltuielilor eligibile. Cu alte cuvinte, cea mai mare dintre investițiile în promovare turistică făcute de către stat după 1989. În afara celor doi ani de lacăt pe ușă de când s-a inaugurat Centrul, toate bune și frumoase.
La o conferință de presă organizată de către Consiliul Județean pe acest subiect, conducerea legislativului a fost informată de intenția cunoscutului realizator de televiziune Vali Conea de a-și pune la dis­po­ziția noului Centru întreaga sa arhivă de reportaje pe munții Vâlcii. Este vorba de peste 300 de materiale, adunate între 1997 -2015 pe potecile montane mai mult sau mai puțin știute ale acestui județ. Din păcate, după ce această dorință a fost făcută publică, nimeni de la CJ nu și-a mai dat interesul ca donația omului de televiziune să prindă contur şi să fie realizată. Potrivit acestuia, vârful Consiliului știa de această deschidere de mai mulți ani: „Eu mi-am exprimat această disponibilitate, de-atunci din 2013, când s-a inaugurat investiția.
Le-am transmis celor din Consiliu că nu mă interesează absolut nici un ban, nu vreau nimic altceva decât să ajut! Știu că nu sunt documentare, dar sunt materiale profesioniste care pot fi folosite pentru promovare, sunt destinații și trasee pe care vă garantez că nu le găsești prin alte județe …În total, sunt aproximativ 300 de materiale, în medie de 25-30 de minute. Le-am adunat între 1997-2015 și mi-aș dori ca ele să fie puse în valoare, într-un fel sau altul! Nu mă apuc să învăț eu promovare sau marketing, dar într-o mapă de prezentare a unei zone sau a unui traseu, nu cred că ar strica să ai și un suport video.”
Omul de televiziune spune că nu numai experiența sa ar fi putut ajuta în cadrul Centrului dar și a multor altor împătimiți ai muntelui care au fost ignorați: „Din punctul meu de vedere, un om de talia domnului profesor Gheorghe Ploaie, care și-a dedicat practic întreaga viață naturii și muntelui, nu trebuia evitat. Și ca dumnealui sunt o mulțime de oameni minunați la Clubul Sportiv Montan Buridava, și nu numai… Prin tot județul, găsești și oameni și povești care să atragă, să incite, să fascineze orice turist. Totul e să știi ce să faci cu el când pune piciorul în Vâlcea! S-ajungă el pe un traseu precum e cel de la Cheile Latoriței – Galbenu – Moara Dracilor și vă garantez că va reveni cu prima ocazie…”