Vâlcea se apropie tot mai mult de 200 DE MISTREȚI MORȚI din cauza virusului


În baza actualizări situației privind evoluția Pestei Porcine Africane, ANSVSA anunță că sunt active un număr de 631 de focare pestă porcină africană (PPA). Dintre acestea, 13 focare sunt în exploatații comerciale și șase focare în exploatații comerciale de tip A, fiind afectate un număr de 178.976 de porcine (animale afectate din focarele active).
În intervalul 27 august 2021 – 2 septembrie 2021, au fost înregistrate 69 de focare noi de PPA, unul dintre acestea fiind în județul Vâlcea. În aceeași perioadă,  au fost înregistrate șase cazuri noi de PPA la mistreți, după cum urmează: județul Bistrița-Năsăud – un caz, mistreț vânat; județul Maramureș – un caz, mistreț vânat; județul Satu-Mare – trei cazuri, mistreți vânați; județul Vâlcea – un caz, mistreț vânat.
La această oră, statistica județului Vâlcea înregistrează 197 de mistreți găsiți morți și 79 de mistreți vânați.
Din analiza anchetelor epidemiologice reiese că principalele cauze ale apariției focarelor de PPA sunt: cumpărarea/vânzarea porcinelor fără documentele legale; scoaterea animalelor din zonele de restricție; sacrificarea animalelor bolnave fără notificarea medicului veterinar; neanunțarea mortalităților/sacrificărilor pentru consum propriu/îmbolnăvirilor la medicul veterinar; numărul foarte mare de mistreți morți (4.074) sau vânați (1.776) confirmați cu PPA.
Aceste mișcări au dus la răspândirea și confirmarea unor focare succesive de PPA și la creșterea presiunii virale asupra exploatațiilor comerciale profesionale de porcine. Apariția focarelor de PPA succesive duce la prelungirea restricțiilor impuse acestor exploatații.
Sursă foto: Arhivă