Un nou pas greșit la Mondialul din Japonia: România a rămas în afara locurilor 1-8


Marți, echipa națională a României a disputat un nou meci la Campionatul Mondial de handbal feminin din Japonia. În cadrul etapei secunde din Grupa Principală II, sportivele pregătite de selecționerii Tomas Ryde și Costică Buceschi au întâlnit Suedia. Meciul a fost unul cu miză importantă pentru ambele formații. România avea nevoie de o victorie pentru a mai putea spera la clasarea în zona pozițiilor 7-8 din ierarhia finală, poziționare care ar fi adus pentru fetele noastre o grupă preolimpică cu adversare mai accesibile decât în cazul de față, când a devenit o certitudine că echipa tricoloră nu se va afla printre cele mai valoroase opt echipe ale planetei. De partea cealaltă, suedezele își doreau o victorie pentru a se menține în «cărți» spre calificarea în semifinalele turneului.
După cum Ryde declara încă de duminică, după meciul pierdut contra Rusiei, principalul motor al echipei noastre, Cristina Neagu, începea să resimtă oboseala acumulată în primele meciuri disputate la turneul final. Iar folosirea Cristinei mai puține minute în tricoul naționalei avea să conteze într-o măsură semnificativă în fața unui adversar precum Suedia. Chiar dacă niciuna dintre cele două formații nu a impresionat în partida de marți, Suedia s-a dovedit mai bine așezată în teren, mai pragmatică, iar succesul a venit în mod meritat pentru trupa nordicelor. România a fost învinsă la o diferență de douăsprezece goluri, scor 22-34 (9-14 la pauză). În urma acestei înfrângeri, echipa noastră rămâne fără puncte după primele două etape disputate în cadrul Grupei a II-a principale. Ultimul joc al echipei naționale la acest Campionat Mondial este programat miercuri, de la ora 11.00, atunci când, într-un joc aproape fără nicio miză, România va întâlni reprezentativa țării gazdă. Tricolorele au nevoie de o victorie pentru a ocupa locul al unsprezecelea în ierarhia finală a întrecerii.

Rusia și Spania, ca și calificate în semifinale

În clasamentul Grupei a II-a principală, după disputarea meciurilor din etapa a doua (penultima), situația este următoarea: Rusia – 8p; Spania – 7; Suedia – 5p; Muntenegru – 4p, Japonia – 0p, România – 0p. La finalul celor trei etape din această grupă, echipele clasate pe primele două poziții se vor califica în semifinalele Campionatului Mondial. Echipa care va termina pe locul al treilea se va lupta cu ocupanta poziției similare din Grupa I principală pentru locul cinci în ierarhia finală. De asemenea, ocupantele locurilor patru din fiecare grupă își vor disputa locul al șaptelea în clasamentul final al ediției din acest a Campionatului Mondial.

Rezultatele etapei a II-a

Rusia – Muntenegru 35-28
Japonia – Spania 31-33
Suedia – România 34-22

Programul etapei a III-a

11 decembrie, ora 08.00
Spania – Rusia
11 decembrie, ora 11.00
România – Japonia
11 decembrie, ora 13.30
Muntenegru – Suedia