Du-te la...

Curierul de Vâlcea pe YouTubeRSS Feed

21 octombrie 2020

Un an de la întronizarea ÎPS Varsanufie pe tronul arhiepiscopal al Râmnicului


Ca și când ai bate din palme, așa a trecut un an. Un an intens, cu multe înnoiri în eparhia noastră, an frumos, încărcat de roade. Parcă ieri s-a întâmplat, în Catedrala „Sf. Nicolae”, după săvârşirea Sfintei Liturghii: CEREMONIA DE ÎNTRONIZARE A ÎPS PĂRINTE VARSANUFIE CA ARHIEPISCOP AL RÂMNICULUI. Ziua de 8 iunie 2014 mi-a rămas în memorie și în suflet ca un distih-cheie înscris cu verzale în filele cărţii de aur a Bisericii Ortodoxe Române. Ziua aceasta istorică a prins rădăcini în inimile sutelor de mii de cre­din­cioşi ai Eparhiei Râmnicului, de la mic la mare, fiindcă noul nostru arhi­păs­tor, Înaltpreasfințitul Varsanufie Gogescu, s-a dovedit demn urmaș al marilor săi înaintași pe tronul arhiepiscopal, devenind în scurt timp o adevărată ancoră duhovnicească în conștiința colectivă.

Îmi sunt și-acum vii în memorie cuvintele ÎPS Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, care arăta că în chiar ziua sărbătorii Pogorârii Sfântului Duh, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Varsanufie a intrat în şirul arhiereilor iubitori de carte şi de sfinţenie prin lucrarea Sfântului Duh. Nădejdea exprimată la acea vreme de Înalt Preasfinția Sa Irineu că, prin rugăciune, evlavie şi frică de Dumnezeu, ÎPS Varsanufie va continua, printr-o fructuoasă colaborare, să îndrepte, călăuzească şi sporească întru toate viaţa creştină a credincioşilor încredinţaţi spre mântuire, s-a dovedit de bun augur. De altfel, în anul petrecut de la întronizare Sa, noul Arhiepiscop al Râmnicului a lucrat numai sub semnul întăririi Bisericii de pe plaiurile vâlcene, având ca nobile și principale coordonate ale lucrării Înaltpreasfinţiei Sale întărirea în dreapta credinţă şi creşterea în cunoaşterea lui Dumnezeu. Spunea atunci Părintele Arhiepiscop al nostru: „Ascultarea noastră în această eparhie va fi împlinită în măsura în care vom reuşi să acoperim cu fapte aceste cuvinte. Necesitatea păstrării dreptei credinţe şi a dreptei vieţuiri este tot mai stringentă azi, când adevăratele valori sunt puse la îndoială, iar familia este puternic zdruncinată. Misiunea noastră are ca priorităţi absolute consolidarea familiei creştine, revalorizarea cuvântului prin acoperirea lui cu fapte şi raportarea noastră la cuvântul dumnezeiesc în chip drept.” A pornit în noul drum cu acest crez și vrerea i s-a împlinit, iar fapta Sa continuă să se sporească întru mândria și bucuria tuturor creștinilor.
Bucuria mea s-a întregit cu fiecare zi trecută văzând în fapta ÎPS Arhiepiscop al Râmnicului o aplecare confortabilă spre actul de cultură. Ei bine, cultul cărții, al artei și muzicii sacre, fac parte din viața sa. Preasfințitul Părinte Arhiepiscop Varsanufie simte românește prin tot ce face, nu-i pasă de obstacolele inerente, fără poteci și izvor, vorba poetului, Sfinția sa se face pădure de paltini și freamătă cuvinte duhovnicești celor din jur și celor de pretutindeni. Cuvântul Său de înțelepciune de la recentul încheiat Salon Național de Literatură și Artă „Rotonda Plopilor Aprinși” a mers la sufletele tuturor participanților, din țară și de peste hotare, care i-au adus laude binemeritate și mulțumiri pe măsură. În ciuda unui pumn de clevetitori, sentimentele Sale de dragoste faţă de părinţii slujitori ai sfintelor altare, faţă de stareţii, stareţele şi vieţuitorii mănăstirilor şi faţă de poporul binecredincios al acestei sfintei eparhii s-au simțit și se simt în tot pasul făcut, înspre binele și continuă întărire a Bisericii lui Hristos Dumnezeul nostru.
La mulți ani, Înaltpreasfințite Părinte Arhiepiscop! Cred în fapta prezentă și viitoare a Sfinției Voastre – și mai cred, de asemenea, că și eu am făcut bine când m-am decis să scriu aceste rânduri, despre o zi care mi-a rămas întipărită în memoria sufletului. Mie și cititorilor acestui ziar, tuturor creștinilor din Vâlcea.

Poți comenta aici

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alte articole de la Spiritualitate