Tudose îi vrea pe românii din străinătate înapoi în țară


• Guvernul s-a angajat să sprijine în mod activ reîntoarcerea românilor din diaspora

Luni, premierul Mihai Tudose s-a întâlnit, la Palatul Victoria, cu reprezentanții proiectului «RePatriot», care are ca obiectiv întoarcerea românilor în țară, prin intermediul antreprenoriatului.
Prin intermediului unui comunicat de presă, reprezentanții Guvernului au anunțat că, în cadrul întâlnirii, reprezentanții «RePatriot» au solicitat politici publice și aspecte legislative favorabile pentru antreprenorii români din străinătate. Aceștia au arătat că 57% dintre românii din diaspora doresc să se întoarcă în țară, conform unui studiu realizat în diaspora.
Premierul Mihai Tudose a arătat că Guvernul va sprijini eforturile făcute pentru atragerea românilor din diaspora în țară, precizând că întoarcerea lor ar fi un real progres și că sprijinul guvernamental de care este nevoie pentru ca acest deziderat să devină realitate nu trebuie să depindă de apartenența politică. „Misiunea noastră este aceea de a ne asigura că, indiferent de culoarea politică a celor aflați la masa discuțiilor, lucrurile se întâmplă”, a spus Tudose.

În context, trei proiecte de lege trenează în Parlament

La nivel legislativ, în Parlament, există trei proiecte de lege care au scopul de a îmbunătăți condițiile pentru românii din diaspora și anume:
• proiect de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 299/ 2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni;
• proiect de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 321/2006 privind regimul acordării finanțărilor nerambursabile pentru programele, proiectele sau acțiunile privind sprijinirea activității românilor de pretutindeni și a organizațiilor reprezentative ale acestora;
• proiect de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 86/2016 privind instituirea centrelor comunitare româneşti în străinătate.
„Guvernul României își dorește să asigure toate condițiile pentru sprijinirea reîntoarcerii românilor din diaspora și integrării lor în România, respectiv în mediul antreprenorial românesc, și este interesat să creeze un cadru legislativ adaptat nevoilor lor actuale. În acest sens, s-a agreat menținerea dialogului dintre reprezentanții diasporei și aparatul de lucru al prim-ministrului pe marginea inițiativelor aflate în lucru și a oricăror alte idei și proiecte sustenabile pentru crearea de punți de legătură între românii din diaspora și românii din țară”, se arată în comunicatul de presă la care am făcut referire.

 

Posting....