Tricolorele Under 17, victorii pe linie în Tunisia


Pe parcursul acestei săptă­mâni, echipa de handbal feminin Under 17 a României participă la un turneu amical internațional. Întrecerea este intitulată „Jocurile Mediteraneene” și se desfășoară în orașul Nabeul din Tunisia. Pe parcursul celor șase zile de com­petiție (în perioada 27 martie – 1 aprilie), echipa noastră dispută nu mai puțin de opt meciuri. Trico­lorele mici sunt pregătite Ion Ivan – antrenor principal, Marius Dănuleț – antrenor secund și Ildiko Ke­re­keș-Barbu – antrenor cu portarii.
Ca o particularitate a turneului din Tunisia subliniem faptul că toate jocurile programate la Nabeul se dispută după formatul cu trei reprize de câte cincispre­zece minute. Și mai interesant de remarcat modul în care se acordă punctajul. Astfel, învingătoarea fiecărei reprize este răsplătită cu 1 punct, iar în caz de egalitate, fiecare formație primește câte 0,5 puncte. Așa se face că, teoretic vorbind, o echipă poate să câștige două puncte la finalul unui meci (să zicem că a câștigat primele două reprize la diferență de un singur gol), însă scorul final i-ar fi defavorabil (dacă respectiva echipă va pierde cea de-a treia repriză la diferență de zece goluri). Importanța acestui sistem este aceea că echipele trebuie să fie focusate pe fiecare repriză a me­ciului, numele echipei învingătoare putând fi decis mai greu decât într-un meci clasic, în care o echipă își poate crea un avantaj consistent încă din primele minute, avantaj de care să țină până la finalul partidei.

România a făcut show în primele zile ale întrecerii

După ce, acum două săptă­mâni, și-a măsurat forțele cu Nor­vegia, Rusia și Polonia în cadrul unui puternic turneu internațional organizat în Râmnicu Vâlcea, naționala Under 17 și-a arătat valoarea incontestabilă în fața adversarelor de la Jocurile Medite­ra­neene. În prima zi, România a dispus, mai lejer decât o arată scorul, cu 27-17 de Turcia. Apoi, tri­colorele mici au triumfat și mai ușor în fața Muntenegrului, scor 21-8. Româncele au câștigat foarte ușor prima și ultima repriză, scor 6-2, respectiv 9-1. Ceva mai echilibrată a fost repriza secundă, câștigată tot de românce, scor 6-5.
Avantajele sau dezavantajele sistemului de joc cu trei reprize și puncte acordate în fiecare repriză s-au observat cel mai bine în jocul dintre România și Franța. Tricolo­re­le s-au impus la general în fața fetelor din „Hexagon”, scor 18-16, deși punctajul a fost unul de egalitate, 1,5 – 1,5. Franța a câști­gat prima repriză, scor 8-6. Româ­nia a revenit în cea de-a doua, aceasta încheindu-se cu scor egal, 5-5. Româncele și-au luat revanșa în ultimul act, când s-au impus destul de categoric, scor 7-3.
Cel de-al patrulea joc al României disputat în Tunisia a fost unul fără istoric. Tricolorele s-au impus fără probleme în fața Algeriei, scor final 24-6. Pe reprize, rezultatele înregistrate au fost următoarele: 10-1, 7-3, 7-2.

Ce meciuri mai avem de disputat?

Astăzi și mâine, în ultimele două zile ale turneului din Tunisia, româncele vor mai disputa trei partide. Astăzi, cu începere de la ora 11.00, fetele noastre vor evo­lua contra Italiei. Ulterior, de la ora 17.00, ele vor întâlni Egiptul. Mâine, 1 aprilie, tricolorele Under 17 vor susține ultimul meci, unul pentru stabilirea locului în clasa­mentul final al întrecerii. După cum se prezintă situația până în acest moment, România are toate șansele să își treacă în palmares trofeul „Jocurilor Mediteraneene” din acest an. E drept și faptul că adversarele întâlnite nu au fost unele chiar de top (cu excepția Franței), însă, trebuie să remar­căm evoluția excelentă a fetelor noas­tre. Așa cum spuneam, nu mai departe de acum două săptă­mâni, chiar la Râmnicu Vâlcea, se­lec­ționata Under 17 și-a demons­trat valoarea în fața unor adver­sare mult mai puternice, precum Norvegia, Rusia și Polonia.