Tricolorele lui Tadici au început aventura la CE cu o înfrângere


• România – Norvegia 19-27 (7-16 la pauză) • şapte foste chimiste au dus greul în teren

Duminică seara, în fața a peste 1.000 de suporteri români ce au luat cu asalt sala „Phoenix Arena” din Debrecen, tricolorele au debutat la Campionatul European, întrecere găzduită de Ungaria și Croația. În chiar primul meci din Grupa B, sorții au scos în calea elevelor tehnicianului Gheorghe Tadici cel mai puternic adversar. Este vorba despre Norvegia, multiplă campioană olimpică, mondială și europeană, o reprezentativă în fața căreia româncele nu mai câștigaseră un meci oficial de mai bine de 14 ani. Ultimul succes într-un astfel de joc a fost repurtat la Euro 2000, turneu final găzduit chiar de către țara noastră. Atunci, cu actualul antrenor de la HC Municipal Râmnicu Vâlcea, Dumitru Muși, pe banca tehnică România se impunea cu 26-22 în fața celei mai titrate echipe a lumii în materie de handbal feminin.
Iar meciul din Ungaria reprezenta o bună oportunitate pentru selecționata tricoloră de a debuta cu dreptul la Euro 2014, dar și de a-și trece în palmares un succes prestigios în fața norvegiencelor. Din păcate, nu s-a întâmplat deloc așa, cei peste 1.000 de români veniți la meci (inclusiv din Râmnicu Vâlcea) fiind nevoiți să părăsească triști cocheta arenă maghiară. Strălucind doar prin Cristina Neagu și palid prin alte câteva foste jucătoare de la Oltchim Râmnicu Vâlcea, România a fost pradă ușoară în fața aprigelor vikinge. După primul sfert de oră al întâlnirii, Norvegia conducea deja cu un confortabil 8-2, cele două reușite românești aparținând inegalabilului inter stânga Cristina Neagu. Nici partea secundă a primei reprize nu a adus prea multe motive de bucurie pe chipurile românilor din tribune, norvegiencele dictând ritmul. Alte trei foste chimiste au marcat câte un gol (Elisei, Brădeanu și Băbeanu), care, alături de încă două reușite ale Cristinei Neagu, au reprezentat toată zestrea trupei noastre din finalul primei reprize. Asta în timp ce norvegiencele au punctat de alte opt ori, scorul consemnat la pauza întâlnirii fiind unul cât se poate de îngrijorător pentru Tadici & Co.: 16-7 în favoarea Norvegiei.

Palidă consolare: România a câștigat repriza a doua!

Sigure de victorie și fără să mai forțeze, nordicele au devenit jucătoare de pe planeta noastră în repriza a doua. Chiar dacă tot Norvegia a fost cea care a jucat mai pragmatic și a „înțepat” mai tare pe contraatac, România a ținut pasul în stil muncitoresc. Mai mult, bazându-se pe un nucleu de jucătoare care a evoluat pentru Oltchim Râmnicu Vâlcea, șapte la număr, selecționata tricoloră chiar a reușit să câștige repriza secundă (scor 12-11). Coroborând rezultatele de la finalul celor două reprize, vikingele au triumfat destul de clar, tabela indicând un sec 27-19 în favoarea Norvegiei.
Și pentru că tot am vorbit despre cele șapte foste jucătoare de la Oltchim Râmnicu Vâlcea care s-au aflat duminică pe teren, se cuvine să amintim și numele acestora: Cristina Neagu (7 goluri), Ardean Elisei (2 goluri), Aurelia Brădeanu (2 goluri), Daniela Băbeanu (2 goluri), Adriana Țăcălie (2 goluri), Adriana Nechita și Paula Ungureanu.

Urmează două jocuri cruciale

Astăzi, cu începere de la ora 19.15, România va susține cel de-al doilea meci din cadrul Grupei B. Adversara echipei noastre va fi o altă grupare din nordul Europei, Danemarca. De asemenea, joi, tot de la ora 19.15, România va întâlni Ucraina în ultimul meci din prima fază a întrecerii. Făcând câteva simple calcule matematice, pentru a se califica în faza a doua a grupelor (acolo unde merg primele trei echipe din fiecare grupă), România are nevoie de cel puțin o victorie în partidele cu Danemarca și Ucraina. Obiectivul naționalei noastre la Euro 2014 este reprezentat de clasarea pe unul dintre primele opt locuri ale întrecerii.